IntelligenceȘtiri

Ziua Direcției de Informații Militare -162 de ani de activitate continuă sub mai multe identități

Ecusonul DIM (foto: mapn.ro)

Numele de înființare a Direcției de Informații Militare (DIM) a fost Secţia a II-a din cadrul Statului Major al armatei Principatelor Unite, structură apărută la 12 noiembrie 1859, la inițiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

În prezent, DIM asigură prin instituția atașaților apărării reprezentarea diplomatică a structurilor MApN în relația cu alte state. DIM este autoritate națională în capabilitățile SIGINT și autoritate operațională națională a sistemelor de culegere și exploatare a informațiilor despre câmpul de luptă (NATO BICES).

DIM a fost prezentă cu forțe și capabilități de informații sub egida ONU, NATO, UE  în teatrele de operații din Balcani și Afganistan.

”Trebuie să încercăm să anticipăm viitorul și dezvoltarea tehnologiei care este benefică pentru individ și state, dar care are și un revers al medaliei, potențând riscuri și amenințări, de la terorism până la alte amenințări asimetrice, precum crima organizată, migraţia, tensiuni şi conflicte de natură etnică”, spunea într-un interviu generalul-locotenent Marian Sima, șeful DIM.