ApărareȘtiri

Zelenski: Ucraina va construi două baze navale pentru a consolida securitatea Mării Negre

Sursa: News of the Ukrainian Navy

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat marți că Guvernul de la Keiv va construi două baze navale pentru a consolida securitatea regiunii Mării Negre, acest proiect fiind o componentă a planurilor de creare a unei armate care să poată apăra Ucraina pe uscat, pe mare, în aer și în spațiul cibernetic, relatează agenția Interfax.

“Începem să construim două baze navale ucrainene de stat pentru a proteja regiunea Mării Negre”, a afirmat președintele în discursul său anual în Rada Supremă, legislativul de la Kiev.

“Creăm o armată ucraineană care va putea apăra Ucraina pe uscat, pe mare, în aer și în spațiul cibernetic. Astfel încât nimeni altcineva să nu creadă că este posibil să ne încalce suveranitatea, integritatea teritorială sau să ne ia o bucată din teritoriul Ucrainei fără o să tragă un foc de armă. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată”, a explicat liderul de la Kiev, făcând referire la anexarea regiunii Crimeea de către Rusia și la implicarea Moscovei în conflictul din estul Ucrainei.

“Cei care au renunțat fără luptă la Crimeea ar trebui să fie trași la răspundere”, adăugat Zelenski.

În ultimele luni, Ucraina a anunțat o serie de măsuri de întărire a prezenței sale navale în zona pontică, inclusiv contractarea unui împrumut în valoare de 1,25 miliarde de lire sterline din Marea Britanie pentru achiziția a opt nave de patrulare.

De asemenea, Marina Ucrainei și-a intensificat participarea la exerciții multinaționale alături de nave din diverse state NATO, inclusiv România.

Marea Britanie a anunțat în luna august că va lansa o inițiativă multinațională de instruire pentru Forțele Navale ale Ucrainei pentru a stimula capacitatea Kievului de a contracara amenințările în Marea Neagră, potrivit agenției United Press International. O serie de nave britanice urmează să fie dislocate temporar în zona pontică în cursul următoarelor luni pentru exerciții alături de Marina Ucraineană.