ApărareȘtiri

Zelenski: Ucraina nu primește atât de multe arme pe cât este necesar pentru a pune capăt mai repede acestui război

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (FOTO: Office of the President of Ukraine)

Ucraina depinde de armamentul furnizat de parteneri săi și, din păcate, nu primește atât de mult cât are nevoie pentru a pune capăt acestui război cât mai rapid, a declarat președintele de la Kiev, Volodimir Zelenski, potrivit agenției de știri Ukrinform.

Sarcina esențială a Ucrainei este luarea de măsuri defensive concrete și de creștere concretă a capacității de rezistență la orice atac al trupelor ruse.

„Da, ucrainenii sunt incomparabil mai curajoși. Forțele noastre armate îi bat pe ocupanți cu înțelepciune și tactici bine gândite, inaccesibile pentru armata rusă. Dar, când vine vorba de armele necesare, depindem în continuare de aprovizionare, de partenerii noștri. Din păcate, nu primim atât de mult cât avem nevoie pentru a pune capăt acestui război mai repede. Pentru a distruge complet inamicul de pe pământul nostru. Și pentru a îndeplini acele sarcini care sunt evidente pentru fiecare dintre oamenii noștri. În special, să deblocheze Mariupol”, a subliniat președintele Ucrainei.

Potrivit lui Zelenski, dacă Ucraina ar obține avioane și suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, ar putea să o facă.

Liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina va rămâne recunoscătoare acelor state și politicieni care au ajutat cu adevărat țara.

În contextul invaziei ruse, Statele Unite și alte țări occidentale au furnizat Ucrainei cantități substanțiale de armament, care au ajutat Kievul să reziste ofensivei forțelor Moscovei. SUA s-au angajat să ajute armata ucraineană cu echipamente militare în valoare de peste 1 miliard de dolari, inclusiv sisteme antitanc Javelin și antiaeriene Stinger, drone-kamikaze Switchblade, dar și mii de arme de foc și muniție.

Însă, până în acest moment, țările occidentale au furnizat, în special, armament cu rază scurtă de acțiune, iar acest lucru limitează capacitatea Ucrainei de apărare. În mod special, armata ucraineană este vulnerabilă la atacurile executate de aviația rusă de la mare altitudine. Doar Slovacia a livrat un sistem antiaerian cu rază lungă de acțiune de tip S-300. De asemenea, țara a primit recent vehicule blindate și tancuri T-72.