ApărareȘtiri

Președintele Ucrainei: Securitatea regiunii Mării Negre ar trebui să devină o prioritate a comunității mondiale

Semnarea Declarației de la Batumi (presedinte.md)

Securitatea în regiunea Mării Negre ar trebui să devină o prioritate a comunității mondiale, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a adăugat că Ucraina, Georgia și Republica Moldova cunosc din proprie experiență ce înseamnă războiul și pierderea unor teritorii naționale.

“Astăzi am acordat o atenție considerabilă dezvoltării cooperării în materie de securitate și apărare în regiunea Mării Negre. Restabilirea legislației maritime internaționale în Mările Neagră și Azov și a siguranței navigației trebuie să fie o prioritate pentru comunitatea mondială”, a afirmat Zelenski, cu ocazia participării la Conferința Internațională de la Batumi, relatează agenția de știri Interfax.

În același timp, Zelenski a subliniat că Ucraina, Georgia și Republica Moldova cunosc din propria experiență ce înseamnă să fie victimele anexării unor teritorii naționale.

“Știm cu toții ce este războiul. Trebuie să facem tot posibilul pentru ca aceste linii [de demarcație] să dispară pentru totdeauna de pe teritoriul celor trei țări ale noastre”, a subliniat liderul de la Kiev, citat de agenția Ukrinform.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologii săi din Ucraina și Georgia, au semnat, luni, 19 iulie, o declarație comună prin care s-au angajat să consolideze cooperarea în ceea ce privește integrarea europeană.