ApărareȘtiri

Zelenski propune NATO să ofere sau să permită Ucrainei să cumpere 1% din tancurile și avioanele țărilor aliate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (FOTO: Office of the President of Ukraine)

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că NATO ar putea furniza Ucrainei 1% din toate tancurile și avioanele sale, informează agenția de știri Interfax-Ukraine.

Liderul de la Kiev a afirmat, în cadrul summit-ului NATO, că Ucraina a solicitat reprezentanților NATO avioane și tancuri de luptă, atât pe bază rambursabilă, cât și nerambursabilă, pentru a putea rezista atacului rusesc.

“Ucraina a cerut 1% din tancurile tale, date sau vândute, dar nu există niciun răspuns. Dar nu ne-au dat niciunul… Acesta este cel mai rău lucru din timpul războiului – să nu avem răspunsuri clare la cererile de ajutor”, a afirmat Zelenski.

“Ucraina nu a vrut niciodată acest război. Și nu vrea să lupte ani de zile. Noi doar vrem să ne salvăm poporul. Vrem să supraviețuim! La fel ca oricine, avem dreptul la asta. Dreptul la viață. Dreptul la acest procent”, a completat liderul de la Kiev.

Zelenski a subliniat că nu NATO este de vină pentru tragedia prin care trece poporul ucrainean, însă alianța poate opri dezastrul.

“Nu dau vina pe NATO. Nu ar trebui. Nu rachetele și bombele voastre sunt cele care ne distrug orașele. Astăzi au fost bombe cu fosfor. Au fost uciși atât adulți, cât și copii. Vreau doar să știți: Alianța încă poate preveni moartea ucrainenilor în urma bombardamentelor rusești. Oferindu-ne toate armele de care avem nevoie”, a adăugat președintele.

Țările NATO, în special SUA, au livrat Ucrainei o cantitate semnificativă de armament și echipamente militare, însă până în acest moment nu au transferat echipamente mai complexe, precum tancuri, sisteme antiaeriene cu rază medie sau lungă de acțiune, ori aeronave.