ApărareȘtiri

Zelenski: Istoria Europei va aminti pentru totdeauna răspunsul ucrainenilor la agresiunea rusă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (FOTO: Office of the President of Ukraine)

Istoria Europei va aminti pentru totdeauna răspunsul ucrainenilor la agresiunea rusă, a declarat președintele de la Kiev, Volodimir Zelenski, care a adăugat că orașele ucrainene au rezistat celei mai grave invazii de la al Doilea Război Mondial, informează Ukrinform.

Vineri seara, liderul de la Kiev a elogiat, din nou, rezistența poporului ucrainean, și a criticat dur NATO pentru refuzul de a înființa o zonă de excludere aeriană în Ucraina, pentru a împiedica atacurile aeriene rusești asupra orașelor din Ucraina.

“Am îndurat nouă zile de întuneric. Nouă zile de rău. De trei ori mai mult decât se aștepta întunericul și răul.

Am răspuns invaziei cât putem în vremuri de maxim pericol. Am răspuns cu eroism. Solidaritate. Asistență reciprocă. (…) Așa ca istoria Europei va aminti pentru totdeauna”, a afirmat Zelenski.

“Întregul continent va cunoaște orașul Harkov. Orașul Cernihiv. Orașul Sumi. Orașul Volnovakha. Orașul Mariupol. Orașul Nikolaiv. Și multe alte orașe frumoase ale noastre. Orașe vii! Orașe care au rezistat celei mai grave invazii de la al Doilea Război Mondial”, a adăugat liderul de la Kiev.

Zelenski a mai afirmat că Rusia a crezut că îi poate forța pe ucraineni să se supună.

“Dar chiar dacă ne privați de oxigen, vom inspira adânc, să spunem: plecați de pe pământul nostru! Și ne vom lupta până va fi întuneric în ochii noștri”, a subliniat președintele ucrainean.

Zelenski a criticat dur NATO după ce liderii alianței au refuzat să impună o zonă de excludere aeriană în scop umanitar în Ucraina.

“Astăzi, conducerea Alianței a dat undă verde pentru a se continua să se bombardeze orașele și satele ucrainene, refuzând să creeze o zonă de excludere aeriană”, a spus liderul de la Kiev.

Pe de altă parte, liderii NATO au explicat că o astfel de măsură ar însemna o implicare directă a alianței în conflict, lucru ce ar putea provoca un război chiar mai amplu.

De altfel, Vladimir Putin a avertizat că oricine va încerca să instituie o zonă de excludere aeriană în Ucraina va fi considerat beligerant.