ApărareȘtiri

Zelenski: În 13 zile în Ucraina, Rusia a pierdut mai multe avioane militare decât în ​​ultimii 30 de ani

Elicopter rus Ka-52 Alligator doborât în Ucraina

Rusia a pierdut mai multe avioane și elicoptere militare în ultimele 13 zile de război împotriva Ucrainei decât a pierdut în ultimii 30 de ani, însă invadatorii au încă suficiente avioane și alte echipamente pentru a teroriza țara și a ucide civili, a declarat președintele Volodimir Zelenski, citat de agenția de știri Ukrinform.

“Luptăm de 13 zile acum. Distrugem invadatorii oriunde putem. Peste tot, dar există și cerul. Sute de rachete de croazieră rusești. Sute de avioane de război inamice. Sute de elicoptere. Rusia nu a pierdut atât de multe avioane în ultimii 30 de ani cât a pierdut în aceste 13 zile în Ucraina, dar încă mai au suficiente avioane, suficiente rachete pentru a teroriza, suficiente bombe de 500 de kg pe care să le arunce asupra noastră, oameni simpli, peste Cernihiv și Kiev, Odesa și Harkov, Poltava și Jytomyr. Zeci și zeci de orașe ucrainene. Milioane și milioane de ucraineni pașnici”, a subliniat Zelenski, într-un discurs către poporul ucrainean.

Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, până la data de 7 martie, forțele de apărare ale Ucrainei au doborât 52 de avioane și 69 de elicoptere militare rusești. Moscova nu a oferit niciun fel de informații despre pierderile sale aviatice, însă susține că a distrus aproape toate avioanele operaționale ale regimului de la Kiev (adică 93 de aeronave până la 6 martie).

În pofida veștilor triumfaliste prezentate de oficiali ruși privind invazia Ucrainei, realitatea de pe câmpul de bătălie arată că ucrainenii continuă să reziste, iar forțele ruse – deși superioare în ceea ce privește cantitatea și calitatea armamentului de care dispun – au reușit să ocupe un singur oraș major din Ucraina: Herson.

Trebuie notate că este foarte dificil de verificat în mod independent pierderile anunțate de beligeranți, astfel că este foarte posibil ca aceste cifre să fie exagerate.