IntelligenceȘtiri

Zelenski cere o prezență americană sporită în zona pontică în condițiile în care Rusia domină toată Marea Neagră

Sursa: ZelenskyyUa

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent că este necesar ca NATO, și în mod particular Statele Unite, să-și consolideze prezența militară în zona pontică în condițiile în care Rusia domină toată Marea Neagră.

Liderul de la Kiev a declarat într-un interviu pentru portalul de știri Axios că a discutat cu oficialii americani, inclusiv cu secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, despre creșterea asistenței militare americane pentru Ucraina, dar și despre consolidarea securității în regiunea Mării Azov și în bazinul pontic

“Este vorba de securitatea, despre îmbunătățirea securității la mările Neagră și Azov, de-a lungul țărmurilor, deoarece poziția noastră este destul de slabă. În opinia mea, practic, Rusia domină toată Marea Neagră, este adevărat și recunoaștem acest lucru și am dori să avem o forță puternică acolo – doar în scopuri defensive, pentru a ne proteja țara și granițele, numai în scopuri de apărare”, a afirmat Zelenski.

Liderul de la Kiev a mai afirmat că decizia privind intrarea Ucrainei în NATO nu poate fi amânată pentru viitor, problema trebuie soluționată imediat.

“Suntem în pericol acum, independența noastră este în joc chiar acum și avem nevoie de ajutor”, a subliniat Zelenski.

Începând din 2014, estul Ucrainei a fost scena unui conflict sângeros între separatiștii pro-ruși, sprijiniți de Moscova, și forțele armate ucrainene, iar ostilitățile în zonă continuă și în acest moment, în pofida mai multor acorduri de încetare a focului. Mai mult, în cursul primăverii acestui an, Rusia a concentrat forțe masive în regiunea ocupată Crimeea și în proximitatea teritoriilor controlate de insurgenții pro-ruși, generând temeri că ar pregăti un atac împotriva Ucrainei.