ApărareȘtiri

Zelenski cere comunității internaționale să declare Rusia drept stat terorist

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski in vizita pe Insula Șerpilor (president.gov.ua)

Președintele de la Kiev, Volodimir Zelenski, face apel la comunitatea internațională să declare Federația Rusă ca stat terorist după ce forțele Moscovei au bombardat zone civile din mai multe orașe din Ucraina.

“Harkov. Un atac cu rachete de croazieră în cea mai mare piață a Europei, Piața Libertății. Zeci de victime. Acesta este prețul libertății. Sunt zorii poporului Ucrainei. (…) Aceasta un act de teroarea împotriva orașului. Aceasta este un act de teroare împotriva Harkovului”, a spus președintele Volodymyr Zelenski în discursul său în Parlamentul European, relatează un corespondent Ukrinform.

El a subliniat că nu a existat nicio țintă militară în Piața Libertății din Harkov, ca și în alte cartiere rezidențiale din Harkov, care au fost atacate de artilerie și cu rachete.

“Acest atac asupra Harkovului este o crimă de război. Este terorism de stat al Federației Ruse. După acest lucru, Rusia este un stat terorist. Evident, trebuie să fie oficial. Facem apel la toate țările să răspundă imediat și eficient acestei tactici criminale a agresorului și să declare că Rusia este implicată în acțiuni de terorism de stat. Cerem responsabilitatea deplină pentru teroriști la instanțele internaționale”, a îndemnat Zelenski.

“Harkov și Kiev sunt acum cele mai importante ținte pentru Rusia. Teroarea are ca scop să ne distrugă, să ne înfrângă rezistența. Avansează spre capitala noastră, precum și spre Harkov”, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său.

Apărarea capitalei este o prioritate cheie pentru statul ucrainean, a adăugat liderul de la Kiev.

Lupte intense se desfășoară în acest moment în zona orașelor Kiev, Harkov, Herson și Mariupol. Datele privind pierderile suferite de cele două părți beligerante sunt contradictorii, însă se estimează că sute de civili și-au pierdut viețile în urma bombardamentelor și luptelor acerbe.