IntelligenceȘtiri

Zece diplomați ai Ambasadei României în Rusia, declarați persona non grata

Sursa: The Ministry of Foreign Affairs of Russia

Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat că zece angajați ai Ambasadei României în Rusia au fost declarați persona non grata, ca răspuns la decizia luată de Guvernul de la București de a expulza zece diplomați ruși, pe pe 5 aprilie.

“Pe 13 mai, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Federația Rusă, Cristian Istrate, a fost invitat la Ministerul de Externe al Rusiei, unde i s-a înmânat o notă de la minister prin care se declară persona non grata zece angajați ai Ambasadei României la Moscova”, a transmis MAE rus, potrivit TASS.

Moscova a precizat că măsura reprezintă un răspuns la decizia luată de România, pe 5 aprilie, de a expulza zece diplomați ruși de la București. În replică, Ministerul român al Afacerilor Externe a reamintit că decizia autorităților române a avut la bază activitățile şi acțiunile celor 10 persoane, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

MAE rus a mai adăugat că respinge încercările României de a da vina pe Rusia pentru crimele de război din Ucraina.

„Partea rusă respinge hotărât încercările lipsite de temei ale părții române de a da vina pentru crimele de război din Ucraina asupra Rusiei și condamnă linia Bucureștiului de ignorare a atrocităților comise de batalioanele naționaliste împotriva populației civile, precum și pentru furnizarea de arme, echipamente și alte tipuri de asistență regimului de la Kiev”, se precizează în mesajul Moscovei.

În replică la măsura anunțată de Moscova, Bucureștiul a reiterat reiterează condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a crimelor de război și a altor crime internaționale comise în această țară de către forțele ruse.

Decizia Moscovei vine la scurt timp după ce ambasadorului Rusiei în țara noastră a fost convocat la MAE în contextul publicării pe pagina de internet a Ambasadei a articolului „Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii”.

Oficialii români au atras atenția că este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator și provocator la adresa României și a NATO, Alianță din care țara noastră face parte ca urmare a deciziei sale democratic asumate.