ApărareȘtiri

WSJ: SUA vor consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei cu echipamente de fabricație sovietică pe care le-a achiziționat în secret

Sistem antiaerian OSA-AKM 9K33M3 SA-8 al Armatei României (MApN)

Autoritățile americane furnizează Ucrainei sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică care au fost achiziționate în secret cu zeci de ani în urmă, informează publicația The Wall Street Journal, citând o sursă din cadrul Administrației de la Washington.

„Continuăm să lucrăm cu aliații și partenerii noștri cheie pentru a spori asistența pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică sau rusă și muniția necesară pentru a le folosi”, a spus oficialul american, menționând că, printre altele, vor fi livrate sisteme tip 9К33 Osa (denumire NATO: SA-8 Gecko), ce este utilizat și de România

Echipamentul a fost achiziționat de Statele Unite cu zeci de ani în urmă pentru a putea studia tehnologia folosită de statele din fostul bloc comunist, a raportat Wall Street Journal, citând oficiali americani.

Cel mai probabil, sistemele livrate sunt similare cu cele ale armatei ucrainene, care au moștenit unele din aceleași echipamente după căderea Uniunii Sovietice.

Livrarea sistemelor de apărare aeriană face parte dintr-un efort al Washingtonului de a ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor aeriene rusești.

Totodată, Ucraina va primi și un sistem antiaerian și antirachetă S-300P din Slovacia.

Potrivit Pentagonului, de la declanșarea agresiunii, pe 24 februarie, forțele ruse au lansat peste 1.100 de rachete asupra Ucrainei – în unele cazuri, vizând zone civile și infrastructură. De asemenea, numărul misiunilor executate de avioanele rusești a crescut semnificativ în ultimele 48 de ore, a anunțat luni Departamentul Apărării de la Washington, relatează publicația The Independent.

În ciuda avantajului său semnificativ față de Ucraina în ceea ce privește aviația, Rusia nu a reușit încă să obțină superioritatea aeriană în țara vecină, iar ofensiva terestră a armatei ruse s-a blocat, din cauza problemelor logistice și a rezistenței puternică a forțelor ucrainene.