ApărareȘtiri

World Air Forces: F-16 rămâne cel mai popular avion de vânătoare din lume, dar numărul de aeronave operaționale este în scădere

avion multirol F-16 Fighting Falcon US Air Force
F-16 Fighting Falcon (Senior Airman Jacob Wongwai/Air Force)

Dezvoltat în anii ’70, F-16 rămâne de departe cel mai popular avion de vânătoare din lume, dar numărul de aeronave operaționale este în scădere întrucât tot mai multe țări occidentale înlocuiesc venerabilul Fighting Falcon cu F-35 Lightning II. O parte din aparatele retrase din uz au ajuns la muzeu, au fost canibalizate pentru piese* ori au fost cumpărate de companii care oferă servicii de instruire cu adversar (Top Aces, Draken International) sau de către țări, precum România.

Conform ediţiei pe anul 2022 a raportului World Air Forces, realizat de prestigioasa revistă Flight International, numărul total de avioane operaționale de tip F-16 Fighting Falcon se ridică la 2,894‬, cu 23 de aparate mai puțin decât anul trecut. Statele Unite continuă să opereze cea mai numeroasă flotă de F-16, însă Pentagonul plănuiește ca anul viitor să scoată din uz 47 din cele 930 de aparate de acest tip ale Forțelor Aeriene ale SUA.

Proiectat ca un avion de vânătoare ușor, F-16 a devenit un avion multirol folosit pe scară largă de Statele Unite și alte țări occidentale. Forțe aeriene din 29 de țări din lume folosesc diverse versiuni Fighting Falcon, iar Lockheed Martin, producătorul aeronavei, estimează că F-16 va continua să genereze vânzări consistente în anii următori.

Kenneth Possenriede, directorul financiar al Lockheed Martin, a afirmat, în aprilie 2020, că F-16 este „un bun avion de generația a patra pentru clienții care nu își permit F-35 sau, sincer, nu pot cumpăra F-35, în acest moment”.

„Ar putea fi un bun pas intermediar pentru clienți să treacă de la F-16 la F-35. Sincer, le percepem ca fiind complementare și nu concurând unul împotriva celuilalt”, a adăugat reprezentantul companiei.

Pe locul al doilea în rândul celor mai populare avioane de vânătoare se plasează un alt avion american proiectat în anii ’70: F-18 Hornet/Super Hornet, dezvoltat din prototipul Northrop YF-17A Cobra, realizat pentru a participa la competiția USAF pentru programul „Lightweight Fighter” (LWF), însă competiția a fost câștigată de F-16.

Din cele 1.120 de aparate F-18 operaționale la nivel mondial, un număr de 819 de aparate sunt în dotarea Forțelor Navale ale SUA.

Podiumul este completat de aeronavele multirol Suhoi Su-27/30, cu 1.172 de exemplare operaționale. Cele mai multe avioane de acest tip fiind în dotarea aviației ruse (423).

F-35 Lightning II este singurul avion de generația a cincea inclus în Top 10 cele mai numeroase avioane de vânătoare, cu 623 de exemplare operaționale.

Cel mai popular avion de fabricație europeană este Eurofighter Typhoon, cu 512 de unități operaționale.

În ceea ce privește elicopterele, cel mai popular model este S-70/SH/UH-60, în acest moment fiind operaționale 3.926 de exemplare.

*utilizarea unor părți tehnologice de la un echipament militar la altul în vederea aducerii acestuia din urmă în stare operațională.