ApărareȘtiri

Wolters: România joacă un rol-cheie incredibil de important pentru NATO /Angajamentul NATO pentru România rămâne ferm

România joacă un rol cheie incredibil de important pentru întreaga alianță și contribuie în mod crucial la asigurarea securității spațiului NATO în regiunea Mării Negre a declarat generalul de aviație Todd Wolters, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), cu ocazia vizitei sale în România

“România joacă un rol cheie incredibil de important pentru toată alianța și această națiune măreață aduce contribuții cruciale la securitatea Mării Negre, a afirmat generalul Wolters.

În plan terestru, prezența NATO este construită în jurul Brigăzii Multinaționale, conduse de România; la Marea Neagră, participarea acestei națiuni la exercițiile comune și misiunile de patrulare maritimă contribuie în mod definitoriu la securitatea NATO; în aer, operațiunea NATO de Poliția Aeriană Întărită în România consolidează principiul de apărare colectivă a NATO, demonstrând coeziunea NATO și determinarea colectivă a aliaților de a implementa politicile de descurajare și apărare din strategia militară a NATO.

Toate acestea sunt elemente importante ale posturii consolidate a NATO de apărare și descurajare adoptată de NATO în ultimii ani. În plus, România este un contributor puternic și vital la misiunile și operațiunile NATO, inclusiv în Afganistan și Kosovo, activități cu impact asupra securității în afara zonei de responsabilitate europeană.

Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) a subliniat că “angajamentul NATO privind protecția României, și a tuturor aliaților, rămâne ferm”.

Vizita generalului american are loc în contextul în care Administrația Donald Trump a anunţat că o parte din trupele americane ce vor fi retrase din Germania ar urma să fie dislocate prin rotație în țările NATO din estul Europei, inclusiv România.

Declarații de presă ale șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu și ale comandantului Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul de aviație Tod D. Wolters, la sediul Ministerului Apărării Naționale.