Intelligence

Vulnerabilitățile din Comisia de control a SIE văzute de generalul Silviu Predoiu, fost ”număr 2” al SIE

Generalul (r) Silviu Predoiu (Facebook)

Un senator PNL inculpat pentru aderare la grup infracțional organizat într-un proces care se judecă și un senator UDMR la al doilea mandat, care nu are nicio biografie publică sunt membri ai Comisiei parlamentare pentru controlul SIE, spune generalul (r) Silviu Predoiu, fost director al Operațiunilor SIE, care se întreabă dacă este vorba despre ”neînțelegere, dispreț sau poate doar prostie” din partea celor care au propus și au acceptat nominalizările.

Generalul Predoiu spune că  în această comisie absolut orice tema dezbătută este clasificată cel puțin în categoria de “secret” dar preponderent la “strict secret” și ocazional “strict secret de importanță deosebită”.

În cazul senatorul PNL Liviu Voiculescu, fostul înalt oficial al SIE citează H.G. 585/ 2002  pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, unde se meționează  nevoia de a evalua “caracterul, obiceiurile, relaţiile şi discreţia persoanei, care să ofere garanţii asupra corectitudinii în gestionarea informaţiilor secrete de stat”, cu accent pe a stabili dacă “are sau a avut comportamente imorale sau deviaţii de comportament care pot genera riscul ca persoana să fie vulnerabilă la şantaj sau presiuni” sau ” are antecedente penale sau a fost sancţionat contravenţional pentru fapte care indică tendinţe infracţionale”.

În cazul senatorului UDMR Turos Lorand, generalul Predoiu evocă posibilitatea ca acesta să aibă cetățenia altui stat: ”Nu că ar fi ceva ilegal, dar asta ar presupune jurământ de credință multiplu, ceea ce nu ar fi chiar compatibil cu cerința de “loialitate indiscutabilă” prevăzută explicit în lege pentru accesul la informații clasificate”.

”Eu am deja o opinie formată dar mă abțin să mă pronunț pentru că pot fi acuzat de părtinire”, conchide generalul Predoiu.

UDMR își dorea de mult un reprezentant în această comisie. Oare acesta este cel mai bun început, când sunt convins că are suficienți membri cu biografii la vedere?

neînțelegerea responsabilităților, dispreț în spiritul tradiționalului deja “ciocul mic, acum noi suntem la guvernare” sau poate doar prostie?