ApărareȘtiri

Vladimir Putin va asista la exercițiile rusești cu rachete nucleare care coincid cu agravarea crizei ucrainene

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va urmări sâmbătă, 19 februarie, exercițiile forțelor nucleare strategice care se coincid cu agravarea tensiunilor dintre Moscova și Kiev.

Deși, potrivit Moscovei, aceste exerciții masive, care includ lansări de antrenament de rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră, sunt planificate de mai mult timp, totuși, manevrele sunt de natură să amplifice criza dintre Moscova și Occident într-un moment în care tensiunile sunt deja la cote ridicate.

„Forțele aeriene, forțele din districtul militar de Sud, forțele strategice de rachete de croazieră și flotele navale din Nord și Marea Neagră” vor implicate în exercițiile de sâmbătă, a indicat Ministerul Apărării de la Moscova.

Scopul lor este acela de a verifica pregătirea organelor militare de comandă și control, a echipajelor navelor de război și transportoarelor strategice de rachete, precum și fiabilitatea armelor din dotarea forțelor strategice nucleare și non-nucleare, informează agenția de știri TASS..

Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat vineri că șeful statului va supraveghea exercițiile forțelor strategice de descurajare.

“Putin va fi cel mai probabil în centrul de comandă. Astfel de exerciții, lansări de antrenament, desigur, sunt imposibile fără șeful statului. Știți despre celebra valiza neagră, butonul roșu și altele asemenea”, a afirmat Peskov, precizând că detaliile participarea președintelui la exerciții sunt informații confidențiale.

Peskov a adăugat că Rusia informează în prealabil alte țări despre exercițiile cu arme strategice. „Exercițiile cu rachete balistice și lansările de antrenament sunt un proces destul de regulat. Este precedat de o serie întreagă de notificări către diverse țări prin diverse canale. Toate acestea sunt reglementate clar și nimeni nu are întrebări sau temeri, nu provoacă ceva, pentru că toată lumea este informată”, a indicat oficialul rus.

SUA au avertizat în repetate rânduri că Rusia pare să pregătească o invazie a Ucrainei, iar președintele american Joe Biden a afirmat joi că o ofensivă ar putea avea loc „în următoarele zile”.

Rusia a declarat că nu are de gând să invadeze Ucraina și a anunțat că își va retrage o parte din forțele concentrate de-a lungul frontierelor sale cu Ucraina, însă oficialii americani susțin că Moscova continuă să poziționeze mai multe trupe și echipamente militare în jurul Ucrainei.