ApărareȘtiri

Vladimir Putin susține că Trump i-ar fi spus cu regret că SUA cheltuie prea mult cu apărarea – INFOGRAFIC

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a împărtășit detalii privind o conversație cu omologul său american, Donald Trump, despre cheltuieli militare, în cursul căreia liderul de la Casa Albă ar fi afirmat cu regret că bugetul pentru apărare al Statelor Unite este prea excesiv de mare.

Liderul de la Kremlin a afirmat, într-un interviu acordat agenției oficiale de știri TASS, pentru proiectul “20 de întrebări pentru Vladimir Putin”, că Statele Unite depășesc cu mult Rusia în privința cheltuielilor pentru apărare.

Topul țărilor cu cele mai mari cheltuieli militare în 2018 (Stockholm International Peace Research Institute)

“Donald [Trump] mi-a spus că (…) au adoptat un buget [militar] uriaș pentru anul viitor, de 738 de miliarde de dolari”, a spus Putin.

Potrivit liderului Rusiei, președintele SUA “a spus acest lucru cu regret”.

“A spus că sunt prea mari costurile. Dar trebuia să o facă. De fapt a susținut dezarmarea, așa cum a spus”, a completat Vladimir Putin.

Potrivit liderului de la Kremlin, Rusia vrea să creeze condițiile pentru ca nimeni să nu vrea să lupte împotriva ei.

“Nu vom lupta împotriva nimănui. Vom crea condiții pentru ca nimeni să nu vrea să lupte împotriva noastră”, a completat președintele rus.

Rusia a creat “sisteme ofensive așa cum lumea nu a mai văzut” și care obligă Statele Unite să încerce să ajungă din urmă Rusia, a afirmat Putin despre noile sisteme militare prezentate de Moscova, inclusiv arme hipersonice sau rachete cu propulsie nucleară, relatează agenția The Associated Press.

Potrivit lui Putin, în cei 20 de ani de când se află la putere, ponderea echipamentelor moderne în armata rusă a crescut de la 6% la 70%.

Dezvoltarea acestor sisteme permite Moscovei “să mențină stabilitatea și echilibrul strategic”, a adăugat președintele rus.

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul internațional pentru cercetare în domeniul păcii de la Stockholm (SIPRI), Statele Unite s-au clasat pe primul loc în ceea ce privește cheltuielile militare în 2018, cu 649 de miliarde de dolari, în timp ce Rusia era pe locul șapte, cu 61,4 miliarde de dolari, fiind surclasată de China, Arabia Saudită, India și Franța.

Bugetul militar pentru anul fiscal 2021, propus de Administrația Donald Trump, include investiții majore în noile tehnologii “cruciale” (arme hipersonice, microelectronică/5G, platforme autonome, inteligența artificială), dar și în dezvoltarea de noi arme nucleare și sisteme spațiale, în contextul în care se prefigurează o nouă cursă a înarmării între Rusia, China și Statele Unite, informează publicația The New York Times.