ApărareȘtiri

Vladimir Putin recunoaște catastrofa umanitară din Ucraina, dar susține că regimul de la Kiev este vinovat pentru situație

Vladimir Putin la reședința Novo-Ogaryovo cu ocazia unei reuniuni a Consiliului de Securitate pe 3 martie 2022 (FOTO Andrei Gorshkov/TASS)

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat miercuri că regimul de la Kiev manifestă indiferență față soarta populației Ucrainei, față de catastrofă umanitară, însă liderul de la Kremlin nu a precizat și din ce motiv milioane de ucraineni au trebuit să-și părăsească locuințele sau cine bombardează civilii din Ucraina.

Liderul rus a deplâns situația din Ucraina, recunoscând că „o adevărată catastrofă umanitară are loc”, însă „tactica operațiunilor militare, care a fost dezvoltată de Ministerul rus al Apărării și de Statul Major, aceasta s-a justificat pe deplin”, potrivit agenției TASS.

„Băieții noștri, soldații și ofițerii noștri dau dovadă de curaj și eroism, fac tot ce le stă în putere pentru a evita pierderile în rândul populației civile din orașele ucrainene”,

Potrivit lui Putin, liderii de la Kiev au primit sarcina să creeze un stat „anti-Rusia”, așa că Moscova „nu avea altă opțiune pentru autoapărare, pentru asigurarea securității Rusiei”.

“Pur și simplu nu ne-a rămas nicio opțiune pentru a rezolva în mod pașnic problemele apărute din vina noastră. În acest sens, pur și simplu am fost forțați să lansăm o operațiune militară specială”, a afirmat Putin.

Potrivit acestuia, regimul de la Kiev este indiferent și față de faptul că mor civili, că sute de mii, milioane de oameni au devenit refugiați, că în orașele deținute de neonaziști și complicii lor înarmați eliberați din închisori, „o adevărată catastrofă umanitară are loc”.

Liderul de la Moscova a mai afirmat că Rusia nu intenționează să ocupe Ucraina, subliniind că “apariția trupelor rusești în apropierea Kievului și a altor orașe ale Ucrainei nu are legătură cu intenția de a ocupa această țară. Nu avem un astfel de obiectiv”.

Pentru ca ulterior să afirme că, în cazul în care trupele ruse s-ar opri la granițele statelor separatiste pro-ruse Lugansk și Donețk, nu ar elimina amenințarea la adresa Rusiei.

„Ceea ce vreau să subliniez este că, dacă trupele noastre ar acționa doar pe teritoriul republicilor populare, le-ar ajuta să-și elibereze pământurile, aceasta nu ar fi decizia finală, nu ar duce la pace și nu ar elimină de la rădăcină amenințarea pentru țara noastră, pentru Rusia”, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a reiterat și acuzațiile că Ucraina ar fi pregătit o invazie a regiunii Crimeea și a teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, fără însă să ofere vreo dovadă în acest sens.

„Ucraina, încurajată de Statele Unite și o serie de țări occidentale, s-a pregătit intenționat pentru un scenariu militar, un masacru sângeros și epurare etnică în Donbas”, a afirmat liderul de la Moscova.

„Atacul masiv asupra Donbasului și apoi asupra Crimeei era doar o chestiune de timp, iar forțele noastre armate au zădărnicit aceste planuri”, a subliniat Putin, fără să explice cum ar fi reușit Ucraina să invadeze regiunea Crimeea în condițiile unei inferiorități numerice evidente față de armata rusă.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), cel puțin 726 de civili au fost uciși în urma confruntărilor, iar 1,174 de civili au fost răniți, dintre care 43 de morți și 131 de răniți pe teritoriile controlate de republicile autoproclamate, iar restul pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Ucrainei.

ONU consideră că numărul victimelor civile sunt considerabil mai mari, mai ales pe teritoriul controlat de Guvern și mai ales în ultimele zile, deoarece colectarea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost amânată, iar multe date nu au fost coroborate.