IntelligenceȘtiri

Vladimir Putin proclamă sfârșitul erei lumii unipolare

Vladimir Putin (Mikhail Klimentyev/ Serviciul de presă al președintelui Federației Ruse/TASS)

Era lumii unipolare a apus, lumea se schimbă dramatic, a afirmat președintele rus Vladimir Putin, care a adăugat că Moscova se așteaptă ca relațiile Statele Unite să revină la normal și, în general, speră la o ordine mondială „mai favorabilă”.

“Perioada lumii unipolare a luat sfârșit”, a declarat Putin, în cadrul unei conferințe anuale cu întrebări și răspunsuri, cunoscută sub numele de “Linie directă cu Vladimir Putin”, potrivit agenției de știri TASS.

“Indiferent de sancțiunile ce ar putea fi impuse împotriva Rusiei, oricât ar încerca să ne înspăimânte, Rusia se dezvoltă la fel și suveranitatea sa economică este în creștere. Capacitatea de apărare a atins un nivel foarte ridicat și a depășit multe țări ale lumii în multe privințe. De asemenea, a depășit performanțele Statelor Unite în câțiva privințe”, a susținut liderul de la Kremlin.

“Lumea se schimbă dramatic. Dar partenerii noștri din SUA, pe de o parte, înțeleg acest lucru și de aceea a avut loc întâlnirea de la Geneva [cu președintele SUA, Joe Biden], dar, pe de altă parte, încearcă să-și mențină monopolul cu orice preț”, a mai afirmat Putin.

Președintele rus și-a exprimat speranța că “ordinea mondială va deveni mai favorabilă, iar relațiile noastre, inclusiv cu Statele Unite, vor reveni la normal”.