ApărareȘtiri

Vladimir Putin încearcă să justifice agresiunea împotriva Ucrainei susținând că a făcut acest lucru pentru a preveni o agresiune împotriva Rusiei

FOTO: TASS/Ruptly

Cu ocazia grandioasei Parade a Victoriei în fața invaziei hitleriste, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a încercat să justifice agresiunea împotriva Ucrainei susținând că a făcut acest lucru pentru a preveni o agresiune la adresa Rusiei.

Potrivit liderului de la Moscova, „o amenințare imediată a fost creată în apropierea granițelor Rusiei, se pregătea un atac, inclusiv asupra Crimeei ruse”.

O astfel de afirmație propagandistică este în mod evident falsă ținând cont că armata ucraineană era în mod net inferioară forțelor ruse, Moscova având, de exemplu, de zece ori mai multe avioane de luptă decât Kievul.

Mai mult, deși Putin susțin că amenințarea era iminentă, totuși Rusia a avut timp ca începând din decembrie să concentreze forțe covârșitoare în jurul Ucrainei, aducând trupe și echipamente din zona baltică și chiar din Orientul Îndepărtat.

„În mod deschis, pregătirile erau în desfășurare pentru o altă operațiune punitivă în Donbass, pentru o invazie a pământurilor noastre istorice, inclusiv a Crimeei. La Kiev, au anunțat posibila achiziție de arme nucleare. Blocul NATO a început dezvoltarea militară activă a teritoriilor adiacente nouă”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Putin însă omite că, în urma invaziei ruse în Ucraina, neîncrederea europenilor în Moscova a crescut substanțial, astfel că prezența NATO în est a fost consolidată.

Liderul de la Kremlin mai susține că Rusia, prin atacarea Ucrainei, „a respins preventiv agresiunea”.

„A fost o decizie forțată, oportună și numai corectă. Decizia unei țări suverane, puternice, independente”, a mai afirmat Putin.

În mod ironic, în timp ce trupele sale bombardează orașele din Ucraina, liderul de la Kremlin a afirmat în discursul său că Rusia nu va renunța niciodată „la respectul pentru toate popoarele și culturile”.

„Dar suntem o altă țară. Rusia are un alt caracter. Nu vom renunța niciodată la iubirea pentru Patria Mamă, la credință și valorile tradiționale, la obiceiurile strămoșilor noștri, la respectul pentru toate popoarele și culturile”, a afirmat liderul rus, citat de agenția de știri TASS.

Paradă militară grandioasă organizată anual pentru a sărbătorii triumful Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, este un spectacol destinat atât publicului intern, cât și o oportunitate pentru Rusia de a-și afișa puterea militară și de a prezenta cele mai noi produse ale industriei militare autohtone.

În contextul conflictului din Ucraina, parada din acest an are un scop propagandistic accentuat, regimul de la Kremlin încercând să ralieze poporul rus în jurul lui Vladimir Putin.