ApărareȘtiri

Vladimir Putin, despre un potențial conflict militar Rusia-NATO: Nu vor exista câștigători

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că țările europene riscă să fie fie atrase într-un război dacă Ucraina se alătură NATO, iar în urma unui astfel de conflict militar nu vor „câștigători”, relatează TASS și Politico.

Liderul de la Kremlin a afirmat că există riscul izbucnirii unui război între Rusia și NATO în cazul în care Ucraina se alătură alianței și decide să atace regiunea Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Putin a reamintit că țările europene, inclusiv Franța, cred că Crimeea face parte din Ucraina, în timp ce Moscova consideră că aceasta face parte din Federația Rusă.

“Am vorbit, dar mi-aș dori foarte mult să mă auziți în sfârșit și să transmiteți acest lucru cititorilor, telespectatorilor și utilizatorilor voștri de pe internet: înțelegeți sau nu că dacă Ucraina aderă la NATO și vrea să ia Crimeea prin mijloace militare, țările europene vor automat fi atrase într-un conflict militar cu Rusia?”, a afirmat Putin, după discuțiile cu președintele francez Emmanuel Macron, desfășurate luni la Kremlin.

Liderul de la Moscova a subliniat că în cazul unui conflict militar între Rusia și NATO nu vor exista câștigători, amintind că “Rusia este o superputere militară și o superputere nucleară”.

“Nu vor exista câștigători și veți fi atrași în acest conflict împotriva voinței voastre”, a avertizat Putin, adăugând că nu dorește o desfășurare a evenimentelor care să ducă la conflict cu Alianța Nord-Atlantică.

În cadrul conferinței de presă după discuțiile cu Macron, Putin a reiterat că Rusia consideră că protestele din Ucraina din 2014 au fost de fapt o lovitură de stat și a acuzat Kievul că încearcă să rezolve problema regiunii separatiste Donbass cu forța.

Pe de altă parte, Macron a adoptat un ton împăciuitor, afirmând că „este responsabilitatea Franței să aibă cea mai puternică relație posibilă cu Rusia”. Totodată, liderul de la Paris a admis chiar că unele preocupări de securitate ale Rusiei sunt justificate și a făcut referire la „trauma” pe care Rusia a experimentat-o ​​în cei 30 de ani de la căderea Uniunii Sovietice.

La un moment dat, Putin a insistat că guvernul ucrainean ar trebui să fie forțat să pună în aplicare prevederile acordurilor de pace de la Minsk, iar Macron a confirmat că nu vede nicio alternativă la acordurile de la Minsk și a promis că îi va aminti acest lucru omologului său ucrainean Volodymyr Zelensky, cu care intenționează să poarte discuții marți.

Președintele francez a declarat marți că discuțiile sale cu președintele rus Vladimir Putin de la Moscova și-au atins obiectivul de a detensiona criza pe tema Ucrainei.