ApărareȘtiri

Violențe la frontiera turco-greacă, după ce Ankara a anunțat că va permite refugiaților să se îndrepte spre Europa

Sursa: Anadolu Agency

Frontiera turco-greacă este scena unor incidente violente de câteva zile, după ce Ankara a anunțat că va permite refugiaților din Turcia să părăsească țara pentru a se îndrepta spre Europa; Uniunea Europeană denunțând cu fermitate tentativa de „șantaj” a liderilor turci, în contextul în care Ankara cere sprijin occidental în Siria, informează cotidianul Le Matin.

Vineri, la frontiera greco-turcă s-au înregistrat noi confruntări violente între poliția greacă, care a folosit gaze lacrimogene, și imigranți, ce au aruncat cu pietre spre forțele de ordine, relatează agenția France Press.

Sute de migranți s-au adunat în fața postului de frontieră Pazarkule (Kastanies, pe partea greacă), scandând „libertate”, „pace” și „deschide-ți porțile!”, potrivit unui fotoreporter al agenției.

„Ne dorim pur și simplu o viață mai bună, o situație mai bună, să trăim în libertate”, a explicat un imigrant iranian.

Autoritățile elene au acuzat forțele de securitate din Turcia că au lansat gaze lacrimogene și fumigene spre teritoriul grec. „Au fost atacuri coordonate în această dimineață”, a spus un oficial grec.

Potrivit Atenei, autoritățile turce distribuie și unelte pentru tăierea gardurilor pentru a le permite imigranților să treacă în Grecia.

După ce președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat deschiderea frontierelor țării, pe data de 28 februarie, câteva mii de migranți s-au îndreptat spre Grecia, generând temeri în Europa privind reizbucnirea crizei refugiaților, care a zguduit continentul în anul 2015.

Noile confruntări s-au produs la doar câteva ore după declararea unui acord de încetare a focului în regiunea Idlib (nord-vestul Siriei), între Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir Putin.

Un oficial al președinției turce a declarat agenției de știri Anadolu că armistițiul nu înseamnă că Ankara își va închide granițele cu Europa.

Potrivit ministrului turc de Interne, Suleyman Soylu, în ultima săptămână, peste 142.000 de solicitanți de azil au părăsit teritoriul Turciei și au ajuns în Grecia.