Știri

VIDEO. Ziua Armatei României îi găsește pe marinarii de la bordul fregatei “Regina Maria” în Strâmtoarea Dardanele

Fregata Regina Maria - clasa Type 22 (Forțele Navale Române)

Echipajul fregatei “Regina Maria” va sărbători Ziua Armatei României departe de casă, în Strâmtoarea Dardanele. Nava va efectua misiuni de asigurare a securității aliate, în Marea Mediterana, în perioada 27 octombrie – 30 noiembrie, alături de alte vase din gruparea navală permanentă a NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2), au anunțat Forțele Navale Române.

Fregata, care are un echipaj format din 240 de militari, inclusiv un un detașament de scafandri de luptă, a părăsit sâmbătă portul Constanța și duminică a trecut prin Strâmtoarea Bosfor. Nava este echipată și cu un elicopter Puma Naval ambarcat.

În cadrul integrării în grupul naval SNMG-2, nava militară românească va participa și la exercițiile multinaționale „Dogu Akdeniz 21” (organizat de Marina Turciei) și „NIRIIS 21” (coordonat de Forțele Navale Elene).

Fregata „Regina Maria” va participa și la exercițiile multinaționale „Dogu Akdeniz 21”, organizat de Forțele Navale ale Turciei, și „NIRIIS 21”, condus de Forțele Navale ale Greciei.

Fregata „Regina Maria” (F 222), din clasa Type 22 (generația a II-a), a fost construită între 1982-1984 pentru Forțele Navale Regale Britanice, purtând numele de HMS London. În 1999, nava a fost retras din uz, iar șase ani mai târziu a fost transferată Forțelor Navale Române, în urma unei achiziții controversate.