ApărareȘtiri

VIDEO. Un avion rusesc de atac a zburat la altitudine mică în apropierea distrugătorului USS Donald Cook în Marea Neagră

Distrugătorul USS Donald Cook (US Navy)

Un avion rusesc de atac de tip Suhoi Su-24 a zburat la altitudine mică în apropierea distrugătorului american USS Donald Cook în apele internaționale ale Mării Negre, în cursul zilei de duminică, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de Flota a 6-a a Statelor Unite.

În acest moment, în bazinul pontic sunt prezente trei nave vase militare americane – distrugătoarele USS Porter și USS Donald Cook și nava de realimentare USNS Laramie – care efectuează operațiuni de securitate maritimă, alături de aliații NATO și partenerii din regiune.

Flota rusă a Mării Negre monitorizează mișcările navei USS Donald Cook încă de la intrarea în apele Mării Negre, pe 23 ianuarie, a relatat agenția publică de presă Tass.

De asemenea, în contextul prezenței celor trei nave americane, Flota rusă a Mării Negre a efectuat săptămâna trecută un exercițiu în Crimeea cu un sistem mobil de apărare de coastă Bastion, ce poate lansa rachete Oniks, cu o rază de acțiune de până la 500 de kilometri.

NATO și-a consolidat prezența militară în zona pontică după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014. Pe de altă parte, Rusia susține că prezența în Marea Neagră a navelor militare ale țărilor NATO din afara bazinului pontic subminează stabilitatea regiunii.