ApărareȘtiri

VIDEO. Turele, proiectate și fabricate integral în România, atât pentru Armata Națională, cât și pentru export, prezentate de Elbit

Sursa: Elbit Systems/Serban & Musneci Associates

Elbit Systems a prezentat săptămâna aceasta o gamă variată de turele pentru vehicule blindate și mortiere care sunt proiectate și fabricate integral în România, fiind destinate atât pentru Armata Națională, cât și pentru export.

Compania israeliană a fost selectată să furnizeze turelele pentru transportoarele blindate de tip Piranha 5, care sunt fabricate la Uzina Mecanică București (UMB). Ambele turele disponibile pentru acest tip de vehicul (fie cu un tun de 30 mm, fie cu o mitralieră de 12,7 mm) sunt telecomandate și sunt fabricate în întregime în România.

Producția de piese mecanice pentru aceste turele se desfășoară la fabrica din Bacău a companiei israeliene, iar procesul de asamblare are loc la Măgurele. Ulterior, turelele sunt montate pe vehiculele Piranha 5 la UMB.

Pentru turelele Piranha 5, compania lucrează cu furnizori români, precum IOR, PRO Optica sau Interactive.

Elbit a livrat deja câteva zeci turele pentru transportoarele Piranha V ce urmează să fie asamblate în România. Compania a transmis săptămâna aceasta că urmează în curând să livreze un nou lot de turele pentru Armata Română, zece dintre acestea fiind deja finalizate și gata de livrare.

De asemenea, turele produse de Elbit în țara noastră sunt exportate și către alte trei țări, dintre care două din Europa și una din Africa.

Totodată, inginerii din România și Israel lucrează la proiectarea și dezvoltarea unei noi turele pentru tancuri ușoare, care va putea fi echipată cu un tun de 105 mm sau de 120 mm, a anunțat Udi Vered, vicepreședinte și director general al Elbit Systems Land.

De asemenea, turela echipată cu o mitralieră de 12,7 mm, produsă de Elbit Systems în România, poate fi montată pe orice vehicul blindat ușor. Pentru a exemplifica montajul turelei telecomandate pe acest tip de blindate, compania a prezentat recent un vehicul Oshkosh JLTV dotată cu această turelă, în condițiile în care Ministerul Apărării a indicat că intenționează să achiziționeze un lot de blindate ușoare JLTV pentru forțele de operații special.

Oficialul de la Elbit Systems a adăugat că pe lângă turele, firma israeliană mai produce și mortiere pentru forțele armate române, și este interesată să participe și la programul de înzestrare cu autoturisme de teren blindate si neblindate de tip ușor – 4×4 (ATBNTU 4X4) al Forțelor Armate Române, oferind turela echipată cu mitralieră de 12,7 mm, care poate fi montată si adaptată pentru orice platforma 4×4 in funcție de nevoile trasate de MApN.

La expoziția de produse realizate în România, pentru Armata României, desfășurată marți, la una dintre fabricile de la Măgurele ale companiei Elbit Systems, a fost prezent și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, alături de șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.