ApărareȘtiri

VIDEO. Thales va furniza sistemul de conducere a luptei pentru cele patru fregate MKS 180 construite de Damen pentru Germania

Sursa: damen. com

Damen Schelde Naval Shipbuilding și Thales au semnat un contract de 1,5 miliarde EUR pentru echiparea cu sistemele Tacticos Combat Management System și AWWS (Above Water Warfare System) a viitoarelor fregate din clasa MKS 180 comandate de Deutsche Marine, forțele navale germane.

Contractul va fi implementat de centrele de excelență ale Thales din Hengelo (Olanda), Kiel and Wilhelmshaven (Germania), în cooperare cu o serie de firme germane, se arată într-un comunicat dat publicității de Thales pe 18 noiembrie.

Sistemul Thales de conducere a luptei și gestionare a misiunilor include sistemul cuprinzător de conducere a luptei Tacticos și sistemul de conducere a focului AWWS (Above Water Warfare System). De asemenea, contractul include patru sisteme navale, servicii logistice și de testare, precum și opțiunea pentru una sau două nave suplimentare.

AWWS este un sistem de luptă de ultimă generație care ajută echipajele navei să contracareze și să neutralizeze atacurile complexe de saturație prin analizarea și optimizarea continuă a mediului tactic și dislocarea resurselor. AWWS va fi combinat cu APAR Bl2, un radar multifuncțional de tip AESA (Active Electronically Scanned Array).

În 2019, Thales a semnat un contract pentru furnizarea sistemului AWWS pentru noile fregate M comandate de Forțele Navale din Belgia și Olanda.

Contractul pentru construcția a patru fregate MKS-180 pentru marina germană a fost semnat în iunie 2020.

Damen este principalul contractant pentru acest proiect complex, pe care îl derulează împreună cu firma europeană Thales și șantierele navale germane Luerssen și Blohm + Voss.

Participarea industriei germane în acest proiect se regăsește și în cadrul echipamentelor și sistemelor furnizate de Thales – sisteme de control al misiunii. Aproximativ 70% sunt realizate de sucursalele germane ale Thales din Kiel și Wilhelmshaven. Mai mult decât atât, în derularea acestui proiect, sunt implicați numeroși alți subcontractanți germani.

Implementarea proiectului va începe în curând și presupune livrarea a patru fregate între 2027 și 2031 pentru o sumă de aproximativ 4,6 miliarde de euro. Există, de asemenea, o opțiune de a furniza încă două fregate după 2032.