Infrastructură

VIDEO. Thales a lansat o soluție digitală care ajută la prevenirea aglomerării în domeniul transporturilor

Sursa: Thales

Grupul european Thales a lansat soluția digitală Distributed Intelligent Video Analytics – DIVA, un algoritm care ajută la prevenirea aglomerării în mijloacele de transport prin reducerea timpilor de așteptare, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Soluția, care se bazează pe analize de date video colectate cu ajutorul sistemelor de Inteligență Artificială, oferă operatorilor de transport public informații în timp real privind densitatea pasagerilor

Astfel, sistemul permite gestionarea eficientă a mulțimilor în stații și la bordul trenurilor, înglobează expertiza Thales în analiză de date video, Inteligență Artificială și securitate cibernetică în domeniul feroviar.

Mai mult, în contextul pandemiei de coronavrius, care a adus în atenția tuturor pericolul aglomerărilor, soluția permite monitorizarea distanțării sociale prin ghidarea pasagerilor către zonele mai puțin aglomerate ale platformelor și ale trenurilor.

Soluția DIVA dezvoltată de Thales folosește sistemul de camere CCTV existent – pe peroane și în trenuri – pentru a calcula densitatea mulțimii. Nu sunt necesari senzori suplimentari. Densitatea pasagerilor este măsurată în timp real folosind analize de date video, iar ghidarea pasagerilor se poate face prin intermediul panourilor de afișaj de pe peroane. Acestea arată care vagoane ale unui tren care se apropie sunt ocupate și care nu – folosind 3 niveluri de densitate indicate de culorile roșu, galben și verde.

Între timp, așa-numitele hărți de căldură – bazate pe informații transmise de senzorii din stații și din trenuri – pot fi utilizate în Centrul de Control al Operațiunilor pentru a monitoriza mișcările pasagerilor în întregul sistem de metrou.

Analiza de date video poate fi folosită în domeniul transporturilor și în alte cazuri, cum ar fi detectarea bagajelor nesupravegheate, traversarea neautorizată a peroanelor sau dacă într-un tren ajuns la capăt de linie încă se mai află pasageri la bord.

Benoît Couture, Vicepreședinte, Director General al Diviziei Integrated Communication and Supervision Systems în cadrul Thales a explicat că “această soluție oferă operatorilor instrumente pentru a gestiona aglomerarea în stații și la bordul trenurilor și pentru a elimina cauzele care produc aglomerări.”

Acest nou sistem a fost deja implementat ca soluție pilot în Singapore, cu SBS Transit, în 2020.