ApărareȘtiri

VIDEO. Sute de militari români, americani și polonezi, cu zeci de blindate, piese de artilerie și avioane de luptă, participă la un exercițiu în Galați

Tanc românesc la „Justice Eagle 21.1” (2-5 CAV, US Army)

În perioada perioada 16-24 martie, Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române, din Smârdan, Galați, găzduiește exercițiul multinațional „Justice Eagle 21.1”, la care participă aproximativ 500 de militari români, americani și polonezi, cu zeci de mijloace tehnice, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie Bradley M2A4 ale Brigăzii 1 Blindată “Ironhorse” (SUA), tancuri și blindate din cadrul a trei brigăzi românești, cât și transportoare blindate Rosomak ale contingentul militar polonez al Brigăzii Multinaționale Sud-Est a NATO, indică MApN și US Army.

Din partea Armatei Române vor lua parte militari ai batalioanelor 341 Infanterie ,,Constanţa”, 911 Infanterie ,,Capidava” și 168 Sprijin Logistic ,,Pontus Euxinus” din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti”; cât și din Batalionul 631 Tancuri ,,Oituz” din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”; și din Batalionul 285 Artilerie ,,Vlaicu Vodă”, din Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”.

Armata SUA este reprezentată de Batalionul 2, Regimentul 5 Cavalerie “Lancers”, Brigada 1 blindate (Armored Brigade Combat Team – ABCT) a SUA, se arată pe pagina oficială de Twitter a unității americane.

De asemenea, la exercițiu participă și militari din cadrul Contingentului Militar Polonez staționat în România, în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est a NATO.

Exercițiul are ca obiective creșterea interoperabilității forțelor armate membre NATO: USA, Polonia și România, menținerea capabilității de dislocare și instruire în comun prin exersarea sprijinului logistic, dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaționale și creșterea profesionalismului militarilor, se afirmă într-un comunicat MApN.

Sursa: Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti”