ApărareȘtiri

VIDEO. Șeful aviației germane a pilotat un avion de luptă Eurofighter Typhoon din Germania până în România

Un Typhoon britanic și alt Eurofighter, pilotat chiar de șeful aviației germane, sunt alimentate de aeronavă cisternă britanică (Luftwaffe)
Șeful Forțelor Aeriene Germane (Luftwaffe), general-locotenent Ingo Gerhartz, în vârstă de 55 de ani, a pilotat un avion de luptă Eurofighter Typhoon din Germania până la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, cu ocazia vizitei sale oficiale în România.

În cursul călătoriei, oficialul german a zburat în compania unui alt avion Typhoon, al aviației britanice (RAF), la bordul căruia se afla locțiitorul pentru operații al șefului Forțelor Aeriene Regale Britanice, Mareşal al Aerului Gerry Mayhew.

Cele două avioane de luptă s-au întâlnit în spațiul aerian german pentru a fi realimentate în zbor de aeronava cisternă Airbus A330 Voyager ‘Vespina’ a aviației britanice.

Șeful aviației germane a efectuat o vizită în România cu scopul semnării Declarației de intenție privind dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniul aerian. Acordul a fost semnat de către Gerhartz și generalul-maior Viorel Pană, șeful Forțelor Aeriene Române, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 1 iulie la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Totodată, în prezența celor trei înalți oficiali a avut loc o acțiune demonstrativă privind modul de executare în comun a unei misiuni de Poliție Aeriană Întărită, la care au participat avioane românești de tip MiG-21 LanceR și aeronave britanice și germane de tip Eurofighter Typhoon.

Luna trecută, Forțele Aeriene Germane au anunțat că au dislocat două avioane Eurofighter Typhoon la baza Mihail Kogălniceanu, cu scopul efectuării de misiuni de poliție aeriană întărită în spațiul aerian sudic al NATO, alături de România și Marea Britanie.

În țara noastră este deja dislocat și un detașamentul britanic, format din 180 de oameni (piloți și personal tehnic) și patru aeronave de luptă Typhoon.