ApărareȘtiri

VIDEO. Șase avioane Eurofighter spaniole au sosit la Mihail Kogălniceanu pentru a efectua misiuni de poliție aeriană

Avioane spaniole Eurofighter Typhoon (NATO)

Șase avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Spaniole au aterizat luni, 25 ianuarie, la baza Mihail Kogălniceanu, urmând ca în următoarele două luni să execute misiuni de Poliție Aeriană Întărită, în zona Mării Negre, sub comanda NATO, alături de aviația românească, se arată într-un comunicat al Alianței Nord-Atlantice.

Misiunile de poliție aeriană pe flancul estic al NATO nu sunt o noutate pentru piloții spanioli, care începând din 2006 au trimis în mai multe rânduri avioane de luptă pentru protejarea spațiului aerian al statelor baltice. Totuși, este pentru prima dată când spaniolii execută astfel de misiuni la Marea Neagră, zonă monitorizată de Centrul NATO de operațiuni aeriene combinate (CAOC-TJ) de la Torrejon de Ardoz, Spania.

Contigentul trimis în România provine din Escadrila 11 a Forțelor Aeriene Spaniole și este format din 130 de militari spanioli.

Misiunile de Poliție Aeriană și antrenamentele desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității dintre Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Spaniole, a precizat MApN.