ApărareȘtiri

VIDEO. Rusia a publicat prima fotografie a noului avion de generația a cincea, conceput să rivalizeze cu F-35

Nou avion de luptă de generația a cincea (Rostec)

Corporația rusă de stat „Rostec” a publicat pe rețelele de socializare o fotografie a celui mai nou avion de luptă de generația a cincea, care urmează să fie prezentat oficial pe data de 20 iulie, în cadrul expoziției aeronautice MAKS 2021, relatează agenția de știri TASS.

Presa rusă speculează că noul avion ar urma să concureze cu aeronava american F-35 Lightining II pe nișa avioanelor de luptă ușoare de generația a cincea.

O sursă din cadrul industriei aviatice ruse a informat agenția TASS încă din luna mai că firma Suhoi dezvoltă un avion de luptă ușor cu un singur motor.

În acest moment nu există prea multe detalii despre caracteristicile noului avion. Jurnaliștii de la TASS afirmă că noua aeronavă va avea o semnătură radar redusă, va fi supersonic, un raport tractiune-greutate bun și va putea fi echipat cu armament avansat.

Este posibil să avem de-a face cu un produs realizat în special pentru export, modelat după modelul Su-57 Felon , dar care să fie mai ieftin de operat decât primul avion rusesc de generația a cincea, relatează site-ul de specialitate The Aviatonist.

Rostec a publicat recent și o reclamă criptică prin care sugerează că țări, precum Emiratele Arabe Unite, India, Vietnam sau Argentina, ar putea fi interesate de noul avion.

Acesta va fi primul avion de luptă cu un singur motor dezvoltat de industria aviatică de la Moscova după Războiul Rece. Companiile rusești Suhoi și Mikoyan-Gurevich (MiG) au realizat în ultimele trei decenii doar avioane de luptă bimotoare. Totodată, va fi cel de-al doilea avion de luptă dezvoltat de la zero de industria aviatică rusă după 1991.

https://www.youtube.com/watch?v=u-OZZKnjhRI