ApărareȘtiri

VIDEO. Prima misiune a unui avion AWACS al Turciei deasupra unei alte țări NATO. Aeronava a survolat România

Aeronavă AWACS E-7T (Anadolu Agency)

O aeronavă turcă de avertizare timpurie și Control (AWACS) E-7T a Forțelor Aeriene ale Turciei a executat prima misiune de sprijin în spațiul aerian al unei alte țări NATO. Misiunea s-a desfășurat pe 16 aprilie în spațiul aerian românesc, se arată într-un comunicat al Ministerul Apărării de la Ankara, publicat săptămâna aceasta.

În cursul zborului, aeronava a transmis imagini aeriene Centrului Român de Raportare și Control via unei legături de date în timp real (Link 16).

De asemenea, aeronava turcească a efectuat activități de suport electronic și a transmis imagini aeriene și Centrului NATO de Operațiuni Aeriene Combinate, de la Torrejón, Spania.

Zborul s-a desfășurat în cadrul măsurilor de reasigurare a posturii defensive a Alianței Nord-Atlantice, pe fondul intensificării tensiunilor în regiunea pontică.

Turcia a achiziționat din Statele Unite patru avioane de avertizare timpurie și Control de tip Boeing E-7T, o variantă militarizată specială a aeronavei Boeing 737.

Aeronavele AWACS E-7T permit Turciei să supravegheze spațiul aerian, dar și să coordoneze alte avioane de luptă în diverse misiuni, transmițând informații în timp real tuturor.

Aeronavele operează la înălţimi de peste 10.000 m și sunt echipate cu un radar MESA (Multi-role electronically scanned array) de la Northrop Grumman, care permite detectarea țintelor aflate la peste 400 de kilometri.