ApărareȘtiri

VIDEO. Portughezii de la Tekever au instalat radarul GAMASAR la bordul dronei tactice AR5

Compania aeropațială portugheză Tekever a anunțat recent că a finalizat cu succes procesul de instalare a radarului GAMASAR la bordul dronei sale AR5, care permite aeronavei fără pilot să detecteze o mare varietate de ține, inclusiv nave, scurgeri de petrol sau structuri metalice – în orice condiții meteorologice, atât ziua, cât și noaptea.

GAMASAR este un radar cu apertură sintetică (SAR), conceput și construit de Tekever, pentru misiuni de supraveghere terestră și maritimă. Radarul este disponibil atât pentru dronele Tekever AR5, cât și pentru cele AR3, se precizează într-un comunicat al companiei trimis Umbrela Strategică.

Prin integrarea radarului GAMASAR, drona Tekever A5 poate oferi utilizatorilor o performanță operațională sporită și capacitatea de a detecta în mod eficient ținte în orice condiții meteorologice, pe zone extrem de extinse. Utilizarea combinată a SATCOM în bandă Ka/Ku – care poate furniza peste 4Mbiți dincolo de raza de comunicare directă prin unde radio, și radarul SAR – cu o rază de detecție de până la 40 km, face din drona AR5 un instrument extrem de eficient pentru orice tip de misiune de supraveghere pe suprafață mare.

Cu greutate maximă la decolare de sub 200 kg și o autonomie operațională de peste 12 ore, TEKEVER AR5 este cel mai avansat sistem din clasa sa și poate oferi clienților din întreaga lume un instrument extrem de mobil, simplu de utilizat și foarte rentabil, susține producătorul portughez într-un comunicat.

De asemenea, portughezii dezvoltă și versiuni GAMASAR pentru constelațiile de micro-sateliți, utilizând sisteme de inteligență artificială.

”Radarul nostru „SAR, pe care am decis să-l denumim GAMASAR în onoarea navigatorului portughez Vasco da Gama, a fost proiectat și construit pentru a le oferi clienților noștri capabilitățile care sunt de obicei disponibile numai pentru sisteme mult mai mari. Cu o amprentă logistică extrem de redusă și capabilitățile unice oferite de GAMASAR, AR5 este un sistem revoluționar care oferă clienților noștri o valoare și o rentabilitate extraordinară”, a declarat , Ricardo Mendes, CEO-ul companiei Tekever.

Vehiculele aeriene fără pilot (UAS) dezvoltate de compania portugheză au o autonomie de până la 20 de ore și pot fi echipate cu o varietate de senzori, inclusiv camere video, radare și detectoare de telefoane mobile.

Tekever are unități de cercetare și producție în Marea Britanie și Portugalia și lucrează îndeaproape cu o rețea de parteneri globali pentru a oferi asistență clienților din întreaga lume.

Aeronava fără pilot Tekever AR5, care poate fi echipată cu senzori IR, camere video radar, este concepută să execute o varietate de misiuni, precum căutare & salvare, supraveghere terestră și patrulare maritimă, monitorizarea poluării.