ApărareȘtiri

VIDEO. Peste 200 de misiuni, efectuate de avioanele spaniole Eurofighter Typhoon dislocate în România

Detașamentul spaniol dislocat la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comanda NATO, a efectuat peste 200 de misiuni în timpul celor două luni de prezență în România, majoritatea acestora zboruri fiind de antrenament alături de aviația română, a declarat locotenent-colonelul José Enrique Hernández Medel, comandantul subunității, citat de site-ul Infodefensa.com.

„Mai puțin de zece” au fost însă misiuni reale de identificare și interceptare a unor aeronave suspecte, a completat ofițerul spaniol.

Una dintre aceste misiuni reale a avut loc pe data de 4 martie, când avioane spaniole Eurofighter Typhoon au fost trimise pentru a intercepta două aeronave de luptă Suhoi Su-30 ale Forțelor Aeriene Ruse deasupra Mării Negre, în apropierea spațiului aerian al României.

„Realizăm destul de multe misiuni de antrenament cu românii, cu avioanelor lor F16 și MiG 21. Trebuie să învățăm întotdeauna de pe alte platforme, este bine să vedem alte tactici și proceduri. Pe lângă misiunile aer-aer, de asemenea, pregătim misiuni aer-sol, împreună cu [specialiști în controlul terminal al misiunilor de sprijin aerian apropiat] JTAC români și sisteme românești Hawk, căutând, de asemenea, să îmbunătățim tactica noastră și să observăm diferite scenarii”, a explicat José Enrique Hernández Medel.

Avioanele spaniole Eurofighter din România au participat și la două exerciții multinaționale în Marea Neagră: Poseidon și Sea Shield, ambele organizate de Forțele Navale Române.

Misiunea principală a detașamentului spaniol este de a identifica și intercepta, dacă este necesar, aeronavele care acționează într-un mod suspect: încearcă să pătrundă ilegal în spațiul aerian aliat, zboară cu transponderul oprit și fără un plan de zbor sau nu comunică cu controlorii de trafic aerian din zonele prin care zboară.

Detașamentul include zece piloți care alcătuiesc serviciul de alarmă, care funcționează non-stop. „Conform reglementărilor, în cincisprezece minute după ce sună alarma trebuie să fim în aer”, explică căpitanul José Manuel Martínez Álvarez, un pilot cu 1.400 de ore de zbor la bordul avioanelor Eurofighter.

De asemenea, contigentul include aproximativ 70 de tehnicieni care se ocupă de întreținerea avioanelor și echipamentelor.

În total, în cele două luni în România, detașamentul spaniol a consumat până acum un milion de kilograme de combustibil.

Contigentul trimis în România, format din 130 de oameni cu șase avioane de luptă Eurofighter Typhoon, provine din Escadrila 11 a Forțelor Aeriene Spaniole. Misiunea spaniolilor în România este programată să se încheie pe 31 martie.

Misiunile de Poliția aeriană îmbunătățită a NATO fac parte din Măsurile de asigurare ale Alianței, introduse în 2014, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia.

Cu toate acestea, Hernández subliniază că misiunea „nu răspunde unei amenințări specifice, prezența în România fiind o garanție vizibilă a unității noastre și a angajamentului ferm al Spaniei față de NATO și aliații săi”.