ApărareȘtiri

VIDEO. Parteneriat între Norvegia și Olanda pentru achiziția de radare radare Thales GM200 MM/C

Sursa: Thales

Agenția Norvegiană pentru Echipamente Militare (NDMA) a semnat un acord cu Organizația pentru Echipamente de Apărare (DMO) din Olanda pentru cinci radare Ground Master 200 Multi Mission, versiunea compactă (MM/C), dezvoltate de gruopul european Thales, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Radarul GM200 MM/C oferă excelență operațională dovedită datorită tehnologiei 4D AESA (Active Electronically Scanned Array). Capacitățile sale de sprijinire a focului și de localizare a sistemelor de arme îl transformă într-un atu major pentru forțele armate moderne.

Acest radar tactic cu mobilitate ridicată oferă simultan capacități de detectare, de urmărire și de clasificare pentru toate amenințările actuale și viitoare, fiind capabil să detecteze ținte mai mici, mai rapide, mai agile la distanțe mai mari, păstrând în același timp o mobilitate tactică foarte mare și un timp de implementare foarte scurt.

Acest prim contract de tip Guvern la guvern va oferi forțelor armate norvegiene și olandeze o platformă radar comună pentru a-și continua colaborarea în cadrul operațiunilor de evaluare a amenințărilor. Contractul include opțiunea achiziționării a trei sisteme suplimentare.

GM200 MM/C este unul dintre cele mai versatile radare disponibile în prezent pe piață. Oferă operatorilor o iluminare de lungă durată a țintei pentru a putea strânge cât mai multe informații despre tipul și evoluția amenințării. Echipat cu tehnologie 4D AESA de nouă generație, cu fascicul multiplu pe două axe, care îi conferă flexibilitate nelimitată în ceea ce privește orientarea – ​​azimut și altitudine, radarul oferă protecție excelentă în timpul operațiunilor. Acest sistem poate detecta, urmări și clasifica automat mai multe tipuri de amenințări – drone, RAM (rachete, foc de artilerie și mortier), rachete, aeronave – și este perfect adaptat pentru localizarea sistemelor de arme, pentru supraveghere și apărare anti-aeriană. Fiind un radar compact, dispune de o mare mobilitate, poate fi instalat rapid și tansportat pe orice tip de platformă.

Contraamiralul Bjørge Aase, director general adjunct al Agenției Norvegiene pentru Echipamente Militare, a subliniat că parteneriatul între cele două țări „este un pas foarte important în strânsa cooperare militară dintre Norvegia și Olanda. Acest acord va oferi Forțelor Armate Norvegiene un nou sistem de localizare a artileriei care oferă protecția, mobilitatea, raza de acțiune și precizia necesare pentru a putea fi utilizat în orice operațiune, local sau internațional”.

„Este un moment istoric din două perspective. Pe de o parte, acordul întărește cooperarea bilaterală în domeniul apărării strategice între Norvegia și Olanda, dar este, de asemenea, prima inițiativă G2G pentru industria de apărare olandeză și, în special, pentru Thales. Sperăm că acest nou model va servi drept exemplu pentru noi proiecte G2G, în viitor”, a declarat Gerben Edelijn, directorul general al subsidiarei din Olanda a grupului Thales.