ApărareȘtiri

VIDEO. Nou record de altitudine în istoria aviației turcești, stabilit de drona de atac AKINCI

AKINCI Bayraktar

O aeronavă fără pilot AKINCI, fabricată de compania turcească Bayraktar Makina și echipată cu motoare ucrainene, a doborât recordul de altitudine în istoria aviației turcești, ajungând la 11,594 de metri altitudine în cursul unui zbor care a durat 25 de ore și 46 de minute, relatează agențiile Anadolu, Demiroren Haber Ajansi și Ukrinform.

Recordul stabilit de drona turcească de atac este însă departe de performanțele sistemelor aeriene fără pilot (UAS) High Altitude/Long Endurance (altitudine înalta/rază mare de acțiune), precum Airbus Zephyr sau RQ-4 Global Hawk, care zboară la înălțimi de până la 21.000 de metri.

„Vehiculul aerian fără pilot Bayraktar AKINCI a doborât recordul de altitudine din istoria aviației turcești. AKINCI s-a ridicat la o înălțime de 38.039 de picioare (11.594 metri) pe cer”, se arată într-un comunicat dat publicității de compania producătoare.

Primul zbor al dronei de atac AKINCI avut loc pe 6 decembrie 2019, iar de atunci, aeronavele fără pilot de acest tip au parcurs 7.507 kilometri și au zburat în total 347 de ore și 28 minute.

Dronele AKINCI, care aparțin clasei High-Altitude Long-Endurance (HALE), sunt semnificativ mai mari decât bine-cunoscutele aeronave fără pilot Bayraktar TB2, care au fost utilizate masiv de Azerbaidjan în luptele din Nagorno-Karabakh.

Date tehnice AKINCI (sursa: Bayraktar Makina)
Rol: Dronă de atac la sol și luptă aer-aer
Anvergură: 20 de metri
Lungime: 12,2 metri
Greutate maximă la decolare: 5,500 de kilograme
Propulsie: 2 motoare turboprop
Viteză: 130 – 195 noduri/oră
Anduranță: Până la 24 de ore
Senzori: radar AESA, avionică echipată cu inteligență artificială
Armament: Bombe ghidate, muniție inteligentă, rachete antitanc, rachete aer-aer Gokdogan și Bozdogan, rachete de croazieră SOM-A