ApărareȘtiri

VIDEO. Navele militare franceze vor fi echipate cu un sistem artileristic de nouă generație dezvoltat de Thales și Nexter

Sistemul RAPIDFire, dezvoltat de consorțiul format de Thales și Nexter, a fost ales de Direcția Generală de Armament din Franța (DGA) pentru a echipa viitoarele nave ale Marinei franceze cu un nou sistem artileristic.

Acest nou sistem de apărare apropiată, inovator și versatil, va oferi navelor din dotarea Marinei o capacitate de apărare împotriva amenințărilor aeriene și de suprafață moderne, se arată într-un comunicat al firmei Thales.

Forțele Navale sunt expuse unor amenințări complexe, cum ar fi vehiculele aeriene și de suprafață fără pilot, aparatele de zbor de mici dimensiuni sau rachetele.

RAPIDFire, care combină expertiza Thales și Nexter, răspunde nevoilor forțelor armate pentru un sistem de apărare apropiată. Soluția oferă cel mai nou sistem artileristic pentru amenințări multiple (aeriene și de suprafață) și pentru medii diverse (terestru și marin), având un angajament proporțional cu dimensiunea amenințărilor.

RAPIDFire este un sistem artileristic de mare precizie, grație unui sistem optronic de conducere a focului integrat pe turelă, algoritmilor avansați, tunului puternic și a sistemului automat de încărcare a muniției, care oferă eficiență sporită pentru operator.

RAPIDFire include noul tun de 40mm dezvoltat de CTAI, subsidiara internațională a Nexter Systems și BAE Systems. Sistemul este compatibil cu întreaga gamă de muniție dezvoltată pentru programele forțelor terestre și este optimizat pentru utilizarea noilor tipuri de muniție, precum proiectilul Anti Aerial Airburst (A3B).

Nexter și Thales au format un consorțiu temporar pentru RAPIDFire ca parte a unui program de lucru demarat acum 10 ani.

În prezent, programul este în faza de dezvoltare. Când va fi finalizată, sistemul va intra în faza de producție, iar prima livrare este programată pentru anul 2022. Dezvoltat cu o abordare sol-aer, permițând astfel utilizarea pe mare, dar și pe uscat, proiectul este o opțiune și pentru o posibilă folosire pe vehicule terestre.

RAPIDFire va fi un sistem artileristic ce va putea să echipeze forțe navale, terestre și aeriene.

“Suntem încântați să susținem Marina franceză în demersul său de a îmbunătăți capacitatea de apărare a navelor de război. Cu timp rapid de reacție și precizie de tragere, RAPIDFire, dezvoltat împreună cu Nexter, oferă cea mai bună soluție pentru apărarea navelor împotriva amenințărilor moderne. Acest sistem are potențialul de a deveni o componentă cheie a ofertei noastre de soluții de apărare avansată”, a declarat Thomas Got, vicepreședinte Integrated Airspace-Protection Systems, în cadrul Thales.

“Puterea de neegalat și design-ul compact al CTA40 fac ca sistemul să fie potrivit în mod special pentru protejarea navelor de suprafață. Prin RAPIDFire, Nexter este încântat să extindă utilizarea CTA40 prin cooperarea cu Thales și cu Forțele Navale Franceze”, a declarat Michel Vatrey, Director Systems and Programmes, în cadrul Nexter.