ApărareȘtiri

VIDEO. Nava de patrulare PNS Yarmook, construită de Damen în România, a intrat în serviciul Marinei din Pakistan

Sursa: Damen

Forțele Navale ale Pakistanului au introdus în serviciu nava de patrulare PNS Yarmook (F-271), construită de compania Damen în România, aceasta fiind prima dintre cele două vase de 2.300 de tone comandate de Islamabad în 2017, relatează site-ul Jane’s.

O ceremonie de introducere a navei în serviciu activ, a avut loc pe 13 iulie, la baza navală de la Karachi, au anunțat autoritățile militare din Pakistan.

Nava PNS Yarmook (F-271), echivalentul unei corvete, construită la Șantierul Naval Damen Galați, pentru Forțele Navale Pakistaneze, poate efectua o gamă largă de operațiuni navale, inclusiv misiuni de securitate maritimă, antipiraterie sau combaterea comerțului ilicit.

Cu ocazia ceremoniei de livrare, ce a avut loc în februarie la Constanța, Ed Veen, consilier naval în cadrul companiei Damen, a declarat că “nava a fost construită în conformitate cu specificațiile pakistaneze. Am construit doar nava, sistemele de arme vor fi montate în Pakistan”.

“În ultimii trei ani am lucrat la acest proiect, la această navă, după licitaţia iniţială din Pakistan. Iar în iunie 2016 am fost aleşi ca ofertanţi preferaţi pentru acest proiect. Proiectul s-a numit OPV 1900 (Offshore Patrol Vessel) sau Corvetă 1900”, a mai explicat oficialul.

La rândul său, viceamiralul Muhammad Fayyaz Gilani HI (M), adjunctul șefului Statului Major al Forțelor Navale din Pakistan, a subliniat importanța proiectului pentru Pakistan și a afirmat că cele două vase de patrulare vor întări capacitatea Forțelor Navale din Pakistan de a asigura frontierele maritime ale țării, se arată într-un comunicat publicat de compania Damen.

Nava a fost echipată în Pakistan cu tunuri de 30 de mm, un elicopter, cât și două ambarcațiuni semi-rigide rapide de intervenție (RHIB), cu o lungime de 11,5 metri, respectiv de 6,5 metri.

PNS Yarmook are 91,25 de metri lungime, peste 2.300 de tone și o viteză maximă de 22 de noduri, datorită celor patru motoare Caterpillar 3516.

Prețul vasului livrat Pakistanului este confidențial, potrivit reprezentanților constructorului naval.

A doua navă de patrulare – PNS Tabuk – se va alătura Forțelor Navale ale Pakistanului până la finalul anului, relatează Gulf News.