Știri

VIDEO. Nanoracks, Voyager Space și Lockheed Martin vor dezvolta prima stație spațială comercială din istorie cu echipaj permanent

Imagine cu versiunea concep a Stația spațială orbitală Starlab (Nanorack)

Nanoracks, Voyager Space și Lockheed Martin au format o echipă cu scopul dezvoltării primei stații spațiale comerciale din istorie care nu va avea o poziție orbitală fixă. Cunoscută sub numele de Starlab, aceasta va fi o platformă comercială cu echipaj permanent, dedicată desfășurării de cercetări esențiale, promovării activității industriale și asigurării prezenței și a leadership-ului american continuu pe orbita joasă a Pământului, se afirmă într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Dezvoltatorii estimează că Starlab va atinge capacitatea operațională inițială până în 2027.

https://twitter.com/Nanoracks/status/1451181851742068747?s=20

Pentru a satisface nevoile statului american și nevoile comerciale din spațiu, cele trei companii de vârf, vor dezvolta Starlab în mod special pentru a permite dezvoltarea economiei spațiale în continuă creștere și pentru a satisface cererea clienților pentru servicii comerciale spațiale, cum ar fi cercetarea materialelor, creșterea plantelor și activitatea astronauților. Împreună, aceste companii oferă o experiență de neegalat în domeniul serviciilor comerciale spațiale, al proiectării și performanței inginerești, al inovării tehnologice și al strategiei de investiții.

NASA a anunțat recent proiectul Commercial Low-Earth Orbit (LEO) Destination (destinație comercială orbitală joasă) pentru a sprijini dezvoltarea de stații spațiale private. Proiectul va stimula o economie LEO cu multiple fațete și va oferi capacități științifice și pentru echipaje în LEO înainte de retragerea Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Nanoracks va pregăti efortul de dezvoltare a Starlab, valorificând peste un deceniu de experiență ca deschizător de drumuri și lider mondial în utilizarea comercială a ISS. Voyager Space, acționarul majoritar al Nanoracks, va conduce strategia și investiția de capital, iar Lockheed Martin, lider în dezvoltarea și exploatarea de nave spațiale complexe, va fi producătorul și integratorul tehnic.

Elementele de bază ale stației spațiale Starlab includ un habitat gonflabil de mari dimensiuni, proiectat și construit de Lockheed Martin, un nod de andocare metalic, un element de putere și propulsie, un braț robotic de mari dimensiuni pentru deservirea încărcăturii și a încărcăturilor utile, precum și un sistem de laborator de ultimă generație pentru a găzdui o capacitate mare de cercetare, știință și producție. Starlab va putea găzdui în permanență până la patru astronauți pentru a efectua cercetări și activități științifice esențiale.

“Suntem încântați să facem parte dintr-o echipă atât de inovatoare și de capabilă – una care permite fiecărei companii să își valorifice punctele forte”, a declarat Lisa Callahan, vicepreședinte și director general, Commercial Civil Space la Lockheed Martin.

“Am investit în mod semnificativ în tehnologia de habitat, ceea ce ne permite să propunem pentru Starlab un proiect de navă spațială rentabil și axat pe misiune”, a adăugat Callahan.

Modelul de afaceri Starlab al Nanoracks este conceput pentru a permite activități științifice, de cercetare și de producție pentru clienții globali și pentru a aduce valoare adăugată misiunilor de lungă durată ale astronauților diverselor națiuni. Starlab va servi, de asemenea, turismului și altor activități comerciale și de afaceri.