ApărareȘtiri

VIDEO. Mircea Geoană: NATO trebuie să se adapteze și să înțeleagă toate implicațiile ascensiunii Chinei

Nu doar superioritatea Occidentului din punct de vedere economic și tehnologică este pusă sub semnul întrebării, ci chiar modul occidental de a organiza societatea umană este contestat, astfel că Alianța Nord-Atlantică trebuie să se adapteze și să înțeleagă toate implicațiile ascensiunii Chinei,  declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la un eveniment al institutului de cercetare și reflecție Atlantic Council.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=ghcgHQjQ8nw&t=3315s

“Pentru prima dată în jumătate de mileniu, Occidentul este contestat nu numai în privința superiorității noastre economice și tehnologice, ci și în ceea ce privește ideea modului în care organizăm societatea umană”, a afirmat diplomatul român.

Oficialul NATO a indicat că în ultimii ani au devenit sesizabile “deficiențe în sistemele noastre democratice”, amintind în acest sens de “cât de fragili suntem uneori când vine vorba de dezinformare și teorii ale conspirației care abundă și în societățile noastre democratice”.

De asemenea, potrivit secretarului general adjunct al NATO, se observă și o accelerare a concurenței pentru superioritate tehnologică.

“Și știm că pentru o alianță militară și o alianță militară precum NATO, menținerea avantajului tehnologic este esența succesului și a disuasiunii și apărării”, a subliniat Mircea Geoană.

Oficialul NATO a adăugat că, având în vedere aceste provocări, “nu-mi pot imagina un moment mai bun, un moment mai complex, un moment mai important pentru noi, ca familie, familie globală, națiuni democratice, să gândim împreună, să ne păstrăm valorile și modul  nostru de viață și, de asemenea, să ne imaginăm viitorul”.

Mircea Geoană a vorbit și despre “ADN-ul” alianței transatlantice, afirmând că este format din două lucruri majore: valorile comune și conceptul de adaptare permanentă și anticipare strategică și previziune.

“Și cred că, în momente de tulburări istorice și accelerare a atât de multor tendințe complexe, întotdeauna este bine să ne întoarcem la originea Actului Fondator, la părinții noștri fondatori: Tratatul NATO”.

“Un alt lucru care este întotdeauna important pentru orice organizație durabilă și de succes – și în cazul nostru o alianță – este acest ADN de adaptare permanentă și anticipare strategică și previziune, pentru că nu putem câștiga și lupta războaiele și competițiile din trecut, cu instrumentele din trecut”, a explicat Geoană, adăugând că “trebuie să ne imaginăm viitorul, și să fim capabili să ne adaptăm și ajustăm”.

Oficialul NATO a subliniat că importanța Chinei în peisajul strategic mondial a crescut imens:  “China este una dintre cele mai dramatice transformări pe care le-am văzut în istoria recentă a omenirii”.

În aceste condiții, secretarul adjunct al NATO a indicat că “este normal să ne adaptăm și să ne asigurăm că înțelegem toate implicațiile ascensiunii Chinei”.

Geoană a mai indicat că intensificarea concentrării NATO asupra Chinei nu înseamnă că problema Rusiei dispare, ori că terorismul nu mai reprezintă un factor de îngrijorare.

“Prin urmare, cu o gamă atât de largă de provocări – de la ascensiunea Chinei la pandemie, la tehnologiile perturbatoare emergente – NATO are nevoie de o viziune orientată spre viitor, care nu numai că se bazează pe istoricul său de adaptabilitate, dar se străduiește să realizeze o Alianță care să fie mai potrivită scopului în această eră geopolitică emergentă”, a concluzionat secretarul general adjunct.