IntelligenceȘtiri

VIDEO. Maia Sandu, președintele ales al R. Moldova: Crimeea face parte din Ucraina

Sursa: Ministry of Foreign Affairs_Ukraine

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a reafirmat poziția cu privire la susținerea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei, subliniind că regiunea Crimeea, anexată de Rusia în 2014, aparține de drept Ucrainei, informează agenția Unian și portalul de știri European Pravda.

Noua șefă a statului moldovean a vorbit despre acest lucru într-un interviu pentru European Pravda. Maia Sandu a menționat că, în calitate de prim-ministru al Moldovei, a vorbit în repetate rânduri despre respectarea integrității teritoriale a Ucrainei.

“Am spus-o ultima dată când am vorbit despre asta [în 2016] și o voi face și astăzi: Crimeea face parte din Ucraina. Respect integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Acest lucru l-am afirmat de mai multe ori, inclusiv când am fost prim-ministru și voi continua să afirm acest lucru și când voi deveni oficial președintele Moldovei”, a afirmat Maia Sandu.

Ea a comentat, de asemenea, declarațiile făcute de predecesorul său, Igor Dodon, despre regiunea Crimeea, afirmând că “nu există nicio explicație pentru nonsensurile pe care președintele Moldovei le-a spus și le-a făcut în ultimii patru ani”.

Atât actualul președinte ucrainean Volodimir Zelenski, cât și predecesorul său la Kiev, Petro Poroșenko, au refuzat să se întâlnească cu Dodon din cauza declarațiilor acestuia conform cărora Crimeea „aparține Federației Ruse”.

În legătură cu Transnistria, Maia Sandu a subliniat că se opune federalizării Republicii Moldova. Totodată, președintele ales al Moldovei a afirmat că soluționarea chestiunii transnistrene “trebuie să includă retragerea completă a trupelor rusești din Moldova”.