ApărareȘtiri

VIDEO. Generalul Hodges: România, Moldova și alte țări din regiunea pontică ar trebui să conlucreze pentru a se apăra de Rusia

Generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa (USAREUR), propune o coaliție a țărilor din zona Mării Negre, cu sprijinul direct al Statelor Unite și al marilor puteri europene, care să poată contracara acțiunile Rusiei în regiune.

Fostul oficial american a declarat, într-un interviu acordat canalului ISLND TV pe YouTube, că Administrația de la Kremlin încearcă să prezinte evenimentele din Ucraina și apropierea Kievului de NATO drept o intervenție a Washingtonului în treburile interne ale Rusiei.

“Sunt sigur că vor încerca să o descrie ca o provocare, ca o intervenție a SUA în treburile interne ale Rusiei – acesta este tipul obișnuit de narațiune pe care Kremlinul o utilizează. Președintele Putin are un rating atât de scăzut în țara sa, trebuie să continue o astfel de narațiune pentru a-și distrage propria populație de la condițiile economice cumplite din interiorul Rusiei”, a afirmat Hodges.

Generalul a adăugat că în aceste condiții, Rusia recurge la o retorică belicoasă și chiar ar putea întreprinde unele acțiuni agresive împotriva țărilor europene vecine, poate chiar în regiunea Mării Negre.

“De aceea este atât de important ca Ucraina, Georgia, România, Bulgaria, Turcia și Moldova să lucreze împreună, astfel încât să existe o cooperare regională, astfel încât țările să se ajute reciproc: să facă schimb de intelligence și informații, să se antreneze împreună”, a subliniat Hodges.

Fostul comandant al forțelor terestre ale SUA în Europa a mai afirmat că și Washingtonul ar trebui să sprijine o astfel de inițiativă de cooperare regională.

De asemenea, NATO și țările partenere ar trebui să implementeze măsuri care să incomodeze forțele ruse de ocupație din regiunea Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.

“Trebuie să luăm măsuri care să-l fac pe comandantul Flotei Mării Negre să se simtă foarte inconfortabil în baza sa ilegală din Sevastopol. Și cred că decizia ucraineană de a achiziționa rachete anti-nave, decizia americană de a introduce drone MQ-9 în România, sunt pași importanți care pot ajuta la valorificarea inițiativei în regiune”, a explicat generalul american.