ApărareȘtiri

VIDEO. Franța sărbătorește Ziua Națională cu o paradă restrânsă în cinstea eroilor pandemiei COVID-19

Sursa: Armee de lAir

Cu ocazia Zilei Naționale din acest an, Franța a recalibrat obișnuita paradă militară grandioasă de Ziua Căderii Bastiliei pentru a omagia în schimb eroii pandemiei de coronavirus: șoferi de ambulanțe, postași, casieri, membri ai forțelor de ordine, pompieri, lucrători în fabrici și mai ales personalul medical, relatează agenția The Associated Press.

Lupta împotriva pandemiei, care a cauzat peste 30.000 de decese în Franța, a fost principalul obiectiv al evenimentului oficial desfășurat pe 14 iulie în centrul Parisului, în contextul în care președintele Emmanuel Macron încearcă să evidențieze succesele Franței în combaterea celei mai grave crize de după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Această ceremonie va fi simbolul angajamentului unei întregi națiuni”, a declarat Macron, subliniind: „Va fi și simbolul rezistenței noastre.”

Une Nation engagée, unie et solidaire : suivez la cérémonie du 14 juillet.

EN DIRECT | Une Nation engagée, unie et solidaire : suivez la cérémonie du 14 juillet.

Gepostet von Élysée – Présidence de la République française am Dienstag, 14. Juli 2020

Este pentru prima dată când grandioasa defilare militară de pe Champs-Elysées este anulată, fiind înlocuită cu o paradă mai restrânsă în zona Place de la Concorde, la care au participat aproximativ 2.000 de militari francezi.

Pe fondul restricțiilor impuse din cauza pandemiei, la ceremonie au asistat doar circa 2.500 de invitați, inclusiv rude ale medicilor și asistentelor care și-au pierdut viețile din cauza coronavirusului. Evenimentul nu a fost deschis publicului, fiind însă televizat.

De asmenea, aproape cincizeci de avioane și aproximativ douăzeci de elicoptere au zburat deasupra capitalei Franței, inclusiv câteva avioane multirol Rafale, elicoptere de atac Tigre, două aparate britanice Eurofighter Typhoon și o aeronavă de transport A400M Atlas.