ApărareȘtiri

VIDEO. Francezii de la Arquus intenționează să participe la programul blindate și neblindate 4×4 al Armatei Române

Vehicul Sherpa Light (Arquus)

Producătorul francez de vehicule militare Arquus, parte a grupului Volvo, este interesat să intre în competiție pentru programul de înzestrare cu autoturisme de teren blindate si neblindate de tip ușor – 4×4 (ATBNTU 4X4) al Forțelor Armate Române, a spus o sursă diplomatică pentru Umbrela Strategică.

Companiile din industria apărării din Franța sunt interesate de o serie de programe de înzestrare derulate în România, intenționând nu doar să vândă echipamente Armatei române, ci să fabrice tehnică militară în țara noastră, a menționat sursa citată.

Diplomatul nu a indicat ce model propune firma din Hexagon, însă cel mai probabil va fi vorba de o variantă a familiei de vehicule Sherpa Light sau noul Scarabée.

Sherpa Light este o familie de vehicule tactice ușoare având la bază același șasiu 4×4. Pe lângă Franța, vehicule din această familie sunt utilizate de forțe armate și de poliție din toată lumea.

Familia Sherpa Light cuprinde diferite versiuni adaptate pentru misiuni de recunoaștere, patrulare, comandă, forțe speciale, transport de trupe, logistice, medicale.

Arquus, cunoscut anterior ca Renault Trucks Defense, furnizează 90% din vehiculele pe roți ale armatei franceze. De asemenea, compania are în acest moment 60 de clienți din întreaga lume, inclusiv Departamentul american al Apărării, care a achiziționat 62 de transportoare blindate Bastion și armata canadiană, care a cumpărat 1.672 de camioane, informează portalul de știri militare DefenseNews.

Programul autoturisme de teren blindate si neblindate de tip usor – 4×4 (ATBNTU 4X4) se numără printre programele de investiții esențiale destinate să asigure interesele de securitate ale României, conform Cartei Albe a Apărării 2020, și se estimează că țara noastră ar putea achiziționa câteva mii de vehicule de acest tip.

Producătorul francez se înscrie pe o listă tot mai lungă de firme interesate de programul blindate și neblindate 4×4 al Armatei Române.

Pe lângă Arquus, o altă companie din Hexagon care intenționează să participe este Thales. Un oficial din cadrul firmei a dezvăluit anul trecut, într-un interviu în exclusivitate pentru Umbrela Strategică, că Thales intră în competiție în această competiție cu vehiculul Hawkei, aflat deja în dotarea forțelor armate australiene.

Surse citate de publicația DefenseRomania au precizat că programul a mai stârnit și interesul firmelor Oshkosh, care propune vehicule JLTV; General Dynamics, ce oferă EAGLE; AM General, cu NXT 360 Humvee.