ApărareȘtiri

VIDEO/FOTO. Militarii români și americani au exersat asaltul aerian asupra unui obiectiv în cadrul unui exercițiu în Dobrogea

Elicopter Black Hawk la exercițiul Thunder Storm în Romania (MApN/Facebook)

Militari români din mai multe unități și elicoptere IAR 330 Puma, aparținând Forțelor Aeriene Române, s-au instruit alături de militarii americani din cadrul Batalionului 3, Regimentul 227 Elicoptere de Asalt al SUA, exersând asaltul asupra unui obiectiv pe cale aeriană în cadrul unui exercițiu desfășurat săptămâna trecută în Dobrogea.

Exercițiul, intitulat “Thunder Storm”, a avut drept obiectiv principal instruirea militarilor în cadrul operațiilor aeropurtate și asaltul asupra unui obiectiv pe cale aeriană, în scopul perfecționării deprinderilor necesare executării acțiunilor de luptă în mediul specific, a transmis MApN.

La aplicație au participat militari din Batalionul 911 Infanterie “Capidava” și Batalionului 345 Artilerie, elemente de cercetare din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate, elicoptere IAR-330 Puma aparținând Forțelor Aeriene Române, de la Baza 57 Mihail Kogălniceanu.

De asemenea, un detașament din cadrul Batalionului 341 Infanterie a jucat rolul forțelor inamice (OPFOR).

Reprezentanții Armatei SUA au indicat că antrenamentul periodic de interoperabilitate cu partenerii și aliații NATO clădește încredere și pregătire, sporind capacitatea de descurajare și apărare.

În cadrul exercițiului, participanții au beneficiat de sprijinul aerian al elicopterelor românești IAR-330 Puma și americane UH-60M Black Hawk.

Batalionul 3, Regimentul 227 Elicoptere de Asalt al SUA, a sosit în luna decembrie 2021 în România și face parte din Brigada 1 de Cavalerie a Aerului, unitatea de suport aerian care este dislocată în Europa timp de nouă luni, urmând să participe în această perioadă la exercițiile organizate în cadrul operațiunii Atlantic Resolve.

În urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei, Alianța Nord-Atlantică a decis să înființeze noi grupuri de luptă în zona estică a alianței, iar SUA au anunțat că își vor consolida prezența în țara noastră cu o brigadă suplimentară de 3.000 de militari americani, dislocată prin rotație. Grupul tactic dislocat în România, condus de Franța, numără 900 de militari.

În total, România găzduiește în prezent aproximativ 4.000 de militari aliați, din SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Portugalia și Belgia. Majoritatea militarilor străini sunt dislocați la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Militari romani si americani se imbarca intr-un Black Hawk (FOTO: U.S. Army Forces Command)
FOTO: MApN
FOTO: US Army
FOTO: US Army
FOTO: US Army
FOTO: MApN
FOTO: MApN