ApărareȘtiri

VIDEO. Forțele Navale Israeliene achiziționează patru vedete rapide Shaldag, similare cu cele ale Poliției de Frontieră Române

Navă de patrulare de tip Shaldag 5 (Israel Shipyards)

Pentru prima dată în ultimii 15 ani, Ministerul Apărării de la Tel Aviv a decis să achiziționeze nave noi pentru Forțele Navale Israeliene de la un șantier naval local. Potrivit contractului anunțat miercuri, compania Israel Shipyards din Haifa va livra patru vedete rapide de tip Shaldag 5, pentru care va primi 30 de milioane de dolari. Printre utilizatorii de nave din clasa Shaldag se numără și Poliția de Frontieră Română.

Navele de tip Shaldag 5, cu o lungime de 32,5 metri, vor participa la operațiuni de patrulare de-a lungul coastei israeliene și vor fi echipate cu o varietate de sisteme ofensive și defensive, a transmis Ministerul Apărării de la Tel Aviv, citat de publicația The Times of Israel.

Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că navele urmează să fie livrate treptat în următorii patru ani.

Aceasta este prima achiziție de nave noi de la o firmă israeliană în ultimii 15 ani. Celelalte nave achiziționate în această perioadă au fost realizate de companii străine, cel mai recent Thyssenkrupp din Germania, care construiește patru corvete Sa’ar 6 pentru Marină israeliană.

Ministrul Apărării, Benny Gantz, a declarat că “achiziția de nave fabricate în Israel demonstrează întărirea industriei de apărare din Israel”.

Cele patru navele de patrulare de tip Shaldag V vor “oferi marinei capacitatea de a răspunde amenințărilor emergente în domeniul naval”, se mai arată în comunicatul Ministerul Apărării.

Vedetele rapide din clasa Shaldag au fost exportate în numeroase țări din Asia, Africa, America de Sud (Argentina) și Europa (România, Cipru).

Poliția de Frontieră Română dispune de trei nave maritime de patrulare și intervenție de tip Shaldag 4, care au fost construite de către Israel Shipyards în perioada 2009-2010. Valoare totală a contractului pentru cele trei vedete rapide a fost de aproape 27 de milioane de euro; achiziția fiind finanțată din fonduri europene.

Navele, cu indicativele MAI 2110, MAI 2111 si MAI 2112, au rolul de a supraveghea frontiera Uniunii Europene, având în același timp capacitatea de a executa misiuni pe perioade lungi de timp, la distante mari de țărm, în zona contigua și zona economică exclusivă a României si de a primi/transmite date și informații către sistemul de supraveghere și control, informează Poliția de Frontieră.

Caracteristici tehnice Shaldag 4 (sursa: Poliția de Frontieră)

Lungime: 26,7 m
Greutate: 60 de tone
Viteza maxima: 44 noduri
Autonomie: 700 mile marine
Motoare: 2 x MTU 2000
Echipajul navei: 13 marinari

Nava de patrulare MAI2110 de tip Shaldag 4 (Politia de Frontiera/Israel Shipyards)

Caracteristici tehnice Shaldag 5 (sursa: Israel Shipyards)

Lungime: 32,6 m
Greutate: 95 de tone
Viteza maxima: peste 40 de noduri
Autonomie: 1000 de mile marine