ApărareȘtiri

VIDEO. Final de misiune pentru Detașamentul de Apărare Antiaeriană, rotația a IX-a, dislocat în Polonia

Sistem antiaerian românesc Gepard

Artileriștii din cadrul Batalionul 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” din Focșani – dislocați în Polonia cu misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate a NATO – și-au încheiat misiunea în Polonia. Pe 27 octombrie, a avut loc transferul de autoritate între detașamentele românești de apărare antiaeriană, rotaţia a IX-a şi a X-a.

În cursul prezenței în Polonia, militari vrânceni s-au antrenat alături de omologii lor americani, britanici, croați și polonezi, în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia, cu scopul descurajării oricărei potențiale agresiuni, anunță Ministerul Apărării Naționale.

Artileriștii din Focșani vor fi înlocuiți de 100 de militari din componența Batalionului 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea”, din Murfatlar (porecliți „Gheparzii de Fier”).

Detașamentul românesc de Apărare Antiaeriană este echipat cu complexe mobile antiaeriene „Gepard”, unul dintre cele mai eficiente arme de apărare antiaeriană din Armata României.

Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată şi timp foarte scurt de reacţie, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva ţintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cu o viteză de până la 475 m/s, căt şi a ţintelor terestre.

Dotat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, dispune de radar de cercetare şi însoţire şi nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri.

În pofida greutății relativ ridicate, capacitatea de deplasare a sistemului este de 60 km/h şi autonomia de peste 500 km.

De asemenea, complexul antiaerian are în compunere o serie de instalaţii specializate, precum cele de vedere pe timp de noapte, hidraulică de scufundare, protecţie nucleară, bacterilogică şi chimică sau de fumizare, putând fi folosit în luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea, nefiind afectat de bruiajul radioelectronic.