ApărareȘtiri

VIDEO/FOTO Exercițiul Justice Eagle la final! Blindate din trei țări NATO au participat la manevre în apropiere de Galați

Aproximativ 500 de militari români, americani și polonezi, cu tancuri T-85 și vehicule blindate MLI-84, Bradley și Rosomak, au participat în perioada 16-24 martie la exercițiul multinațional „Justice Eagle 21.1” în centrul de instruire de la Smârdan, județul Galați, într-o zonă aflată la aproximativ 19 kilometri de frontiera României cu Republica Moldova.

Aplicația a cuprins ședințe de tragere cu armamentul individual, un exerciţiu tactic cu trageri de luptă reale, manevre cu formațiuni de blindate și un exercițiu de evacuare medicală.

La exercițiu au luat parte militari batalioanelor 341 Infanterie ,,Constanţa”, 911 Infanterie ,,Capidava” și 168 Sprijin Logistic ,,Pontus Euxinus” din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti”; cât și din Batalionul 631 Tancuri ,,Oituz” din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”; și din Batalionul 285 Artilerie ,,Vlaicu Vodă”, din Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”.

Armata SUA a fost reprezentată de Batalionul 2, Regimentul 5 Cavalerie „Lancers”, Brigada 1 blindate (Armored Brigade Combat Team – ABCT) a SUA, se arată pe pagina oficială de Facebook a unității americane. Militarii unității americane sunt dislocați începând din noiembrie 2020 în România, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve, și vor efectua în lunile următoare o serie de exerciții alături de forțe românești și din alte țări NATO.

De asemenea, la exercițiu au participat și militari din cadrul Contingentului Militar Polonez staționat în România, în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est a NATO.

Sursa foto: US Army/2-5 CAV

Ședințele de tragere în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan au avut scopul de a permite militarilor americani, români şi polonezi să se familiarizeze cu armamentul națiunilor participante, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Brigăzii 9 Mecanizate “Mărăşeşti”.

Tragerile de luptă cu muniţie reală s-au executat cu tancuri TR-85, vehicule de luptă ,,Bradley”, transportoare blindate ,,Rosomak”, MLI-84 ,,Jderul” şi obuziere calibrul 152 mm, precizează Brigada 9 Mecanizată.

De asemenea, în cadrul exercițiului de evacuare medicală, s-a simulat preluarea răniților din teren și s-au exersat procedurile privind transferul pacienților, incluzând protocoalele de îngrijire specifice.

La finalul exercițiului, în semn de apreciere, locotenent-colonelul Neil  Hollenbeck din cadrul Batalionului 2, Regimentul 5 Cavalerie „Lancers”, i-a dăruit o pălărie de cavalerie Stetson general-maiorului Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forţelor Terestre ale României.

General-maiorului Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forţelor Terestre ale României și locotenent-colonelul american Neil Hollenbeck (US Army)

Sursa fotografii: Brigada 9 Mecanizată