ApărareȘtiri

VIDEO. Exercițiul Agile Spirit 21: Operațiune multinațională de desant aerian în Georgia

Exercițiul multinațional Agile Spirit 21 (U.S. Army Europe and Africa)

Parașutiști militari din Georgia și SUA au executat recent o operațiune de desant aerian în cadrul „Agile Spirit 21”, un exercițiu multinațional desfășurat în Georgia, la care participă și militari din forțele pentru operații speciale române.

Scenariul exercițiului a presupus capturarea unui aerodrom de către forțele aeropurtate și apărarea obiectivului până la sosirea întăririlor.

Forțele participante și echipamentele lor au fost transportate de șapte avioane de transport C-130 Hercules ale aviației americane, care au decolat de la o bază aeriană aflată în apropierea capitalei Georgiei.

Două unități americane și o companie pentru operații speciale a armatei georgiene au fost parașutate în timpul operațiunii de instruire care s-a desfășurat duminică.

Militari din forțele speciale române și din alte 14 țări NATO sau partenere participă la exercițiul „Agile Spirit 2021”, ce se desfășoară în Georgia în intervalul 26 iulie-6 august.

Rusia și-a exprimat nemulțumirea cu privire la desfășurarea exercițiului din Georgia, țară care se simte direct amenințată de Moscova, ce sprijină în mod fățiș două regiuni separatiste: Abhazia și Oseția de Sud.

Un diplomat rus de rang înalt a transmis că Moscova monitorizează cu atenție exercițiul desfășurat în țara vecină și a avertizat că Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-și asigura interesele.