ApărareȘtiri

VIDEO/FOTO Exercițiu româno-american de apărare antiaeriană cu sisteme sol-aer HAWK, KUB, OSA-AKM, PATRIOT și AVENGER

Sistem sol-aer Patriot la Poligonul Capu Midia (MApN)

Aproximativ 500 de militari români și 200 americani au participat pe data de 9 iunie la un exercițiu cu trageri de luptă reale în Poligonul Capu Midia. În cadrul evenimentului de instruire, forțele participante au lovit ținte lansate de la sol utilizând sisteme de apărare antiaeriană HAWK, OSA-AKM, KUB, PATRIOT și AVENGER, au anunțat Forțele Aeriene Române și US Army Europe and Africa.

România a participat la exercițiu cu instalații mobile sol-aer HAWK, OSA-AKM și KUB din dotarea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer și a Regimentelor 50 și 53 Rachete Antiaeriene, în timp ce americanii au venit cu sisteme MIM-104 PATRIOT și AVENGER din cadrul Brigăzii 174 Artilerie Antiaeriană din SUA.

Generalul de flotilă aeriană Iulian Pațilea a afirmat după evenimentul de instruire că “a fost evident astăzi (n.red. 9 iunie), prin exercițiile tactice cu trageri de luptă cu instalațiile de rachete sol-aer ale unităților americane și românești, că spațiul aerian al României și, implicit, al acestui teritoriu NATO, este protejat. Apreciem angajamentul Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii pentru consolidarea securității în regiunea M. Negre”.

Un exercițiu tactic cu trageri de luptă reale (LFX) care demonstrează eficacitatea sistemului sol-aer MIM-104 Patriot, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Brigăzii 174 Artilerie Antiaeriană din SUA.

Secvența de instruire s-a desfășurat în cadrul Dacia 21 Livex, o serie de exerciții care armonizează două componente principale de instruire în context multinațional – aplicația NATO Steadfast Defender 21, respectiv complexul de exerciții Defender Europe 21, coordonat de SUA.