ApărareȘtiri

VIDEO. Exercițiu naval româno-ucrainean cu scopul menținerii unui climat de stabilitate în zona Mării Negre

Corveta „Contraamiral Horia Macellariu” (Forțele Navale Române)

Forțele navale ucrainene și române au efectuat un exercițiu de tip PASSEX (Passing Exercise) în apele internaționale ale Marea Neagră în perioada perioada 13-16 aprilie, au informat serviciul de presă al Ministerului Apărării din Ucraina și Forțele Navale Române.

Din partea României, la exercițiu a fost prezentă corveta „Contraamiral Horia Macellariu” care a efectuat manevre alături de vase de desant și de patrulare ucrainene. Cooperarea militară a celor două țări riverane bazinului pontic are ca scop principal consolidarea nivelului de instruire a echipajelor navelor participante la activitate și al interoperabilității dintre acestea, prin punerea în practică a procedurilor NATO PfP (Partnership for Peace) de luptă antiaeriană și de suprafață.

Scenariul exercițiului a inclus acțiuni de apărare împotriva unor atacurile executate cu ambarcațiuni de mare viteză și de apărare antiaeriană, asigurarea controlul asupra transportului maritim civil și protejarea unei nave avariate, relatează agenția Ukrinform.

Desfășurarea activităților de instruire pe mare, în mod constant și cu un standard ridicat de profesionalism, contribuie la îmbunătățirea abilității de a răspunde rapid și eficient la întreg spectrul de amenințări, element central al apărării colective de pe flancul sud-estic al Alianței Nord-Atlantice. Armata României sprijină cu fermitate eforturile NATO de menținere a unui climat de stabilitate, pe termen lung, în regiunea Mării Negre, zonă de responsabilitate a Forțelor Navale Române.